Dolar

32,4904

Euro

34,5563

Altın

2.495,71

Bist

9.548,09

KDV indirimi piyasaya yansımadı

KDV oranının yumurta ve balıkta toptan alımlarda yüzde 1’e, mobilyada ise yüzde 8’e düşürülmesinin ardından mağazalardaki fiyatlarda herhangi bir değişikliğe gidilmemesi vatandaşın tepkisine sebeb oldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-14 20:18:25

KDV indirimi piyasaya yansımadı

Hükümetin iç talebi artırmak, fiyatları dengelemek için bazı ürünlerde Katma Değer Vergisi'ni (KDV) indirmesi raflarda ve vitrinlerde karşılık bulmadı. Vergi oranının tavuk yumurtası ve balıkta toptan alımlarda yüzde 8'den yüzde 1'e; mobilya ürünlerinde de yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesine marketler ile mağazaların kayıtsız kalmaları eleştirilerin odağında.

İndirim yapmaktan kaçınıyorlar

Tüketici derneklerinin yöneticileri, vergi indirimlerini ürün fiyatlarına yansıtmayan perakendecilerin yanlış bir uygulamaya imza attıklarını dile getiriyor. Aynı yöneticiler, “Ne yazık ki pek çok firma ve marka kârlarını ön planda tutarak, hükümetin iç talebi arttırmaya yönelik olumlu adımlarını görmezden geliyor, indirim yapmaktan imtina ediyorlar” yorumunu yapıyor.

Tüketicilere kritik uyarı

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da yaptığı değerlendirmede KDV indirimlerini görmezden gelen perakendecilerin Ticaret Bakanlığı'nın Alo 175 hattına veya mobil uygulama HFA-Bildirim'e şikâyet edilmesi gerektiğini belirtti.

Gizli zamma dikkat

Ağaoğlu, “Vergi indirimine aldırış etmeyen, ürün fiyatlarına hiçbir şekilde dokunmayan firmaların gizli zam uyguladığı bir hakikattir” dedi. Hükümetin jestlerini dikkate almayan şirketlerin ve markaların ilgili kamu kurumuna ihbar edilmesi gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, “Tüketiciler de duyarlı olmalılar. Fiyat araştırmaları, karşılaştırmaları yapmalılar. Örneğin mobilyacılara ‘Şu şu ürünün bedeli aralık ayında neydi' diye sormalılar. Veya reyon görevlilerinden temel tüketim maddelerinin fiyatının nereden nereye geldiği öğrenmeliler” ifadelerini kullandı.

Denetim şart

KDV indirimine kör kalan firmaların yakın markaja alınması uyarısı yapan Ağaoğlu, şunları kaydetti: “Devlet tarafından denetimlere, teftişlere ağırlık verilmelidir. Misal oturma gruplarında, yatak takımlarında, yemek odalarında yüzde 10 indirime gitmeyenler teşhir edilmelidir. Yine yumurta veya balık fiyatlarını yüzde 7 aşağı çekmeyenler ifşa edilmelidir. Art niyetlilere, vurgunculara ağır müeyyidelerle uygulanmalıdır. Öbür taraftan fiyat gibi kalite kontrolü de odağa alınmalı, tüketicilere ayıplı ürün satılmasının önüne geçilmelidir.

Önemli ikaz

Ağaoğlu, tüketicilerin haklarını bilmeleri ve aramaları gerektiğine işaret etti. Ağaoğlu, “Tüketici Kanunu'nun 18. maddesine göre 7 gün içinde bir satış sözleşmesinden gerekçe göstermeden cayılabileceği unutulmamalıdır. Aynı kanunun 11. maddesine göre de ayıplı malların 6 ay içinde iade edilebileceği bilinmelidir” diye ekledi.

Haber Ara