Dolar

32,3350

Euro

35,1123

Altın

2.309,02

Bist

9.079,97

KDP: Kerkük bağımsızlık referandumuna katılacak

KDP Kerkük Sorumlusu Delo, Bağdat hükümetine bağlı olmasına rağmen Kerkük'ün de IKBY'de yapılacak bağımsızlık referandumuna katılacağını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-25 09:18:18

KDP: Kerkük bağımsızlık referandumuna katılacak

AA'nın haberine göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bu yıl yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun Kerkük'ü de kapsaması için Kürt siyasi partiler KDP'nin Kerkük parti merkezinde bir araya geldi. KDP ile siyasi çatışma içerisinde olan ve IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran Hareketi, boykot ederek toplantıya katılmadı.

599552

Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük Sorumlusu Selah Delo, Kürt siyasi partilerin toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, kentin IKBY'nin bağımsızlığı için yapılacak referanduma katılıp katılmayacağını görüştüklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Son günlerde referandum meselesine özellikle medya üzerinden çok konuşulur hâle gelip ilgi gösterilmeye başlandı. Birçok defa Kürdistan Bölgesi'nde (IKBY) düzenlenecek referandumun Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri kapsayıp kapsamayacağı soruldu. Evet, referandum Kerkük'ü de kapsıyor. Referandum tartışmalı bölgelerde de yapılacaktır. Bu mesele tüm Kürtleri ilgilendiren bir konudur."

Kerkük'ün çok etnik bir yapıya sahip olduğunun farkında olduklarının altını çizen Delo, "Kürtlerin dışında, Türkmen, Arap ve Hristiyanlar da bu kentte yaşıyor. Bu özelliğinden dolayı birlikte yaşam kenti olarak da tanımlanıyor. Kürtler olarak diğer etnik grupları ihmâl etme gibi bir niyetimiz yok" dedi.

KDP Politbüro Üyesi Roj Nuri Şaweys ise daha önce, "Kerkük İl Meclisi de yapılacak bağımsızlık referandumuna katılma talebinde bulundu ve biz de olumlu karşıladık. Bu da onların doğal hakkıdır" açıklamasını yapmıştı.

Kerkük İl Meclisi de 4 Nisan'da Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda tartışmalı bölgeler arasında yer alan kentin statüsünün belirlenmesi için referanduma gidileceğini açıklamıştı.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 30 Mart tarihinde Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'le Erbil'deki başkanlık konutunda yaptığı görüşmede, kısa bir süre içerisinde bölgenin kaderini tayin edecek bir referandum gerçekleştireceklerini duyurmuştu.

Bu çerçevede Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi ve KYB ortak bir heyet kurarak, referandum konusunda siyasi taraflarla görüşmeye başlamıştı.

 

Haber Ara