Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

KDP'den Erbil ve Bağdat'a çağrı

KDP Siyasi Büro Sekreteri Mirani 'Şartlar bizi anlaşmaya zorluyor. DAEŞ terörü iki taraf için de tehlikedir,' dedi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 18:09:42

KDP'den Erbil ve Bağdat'a çağrı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Irak'ta Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Büro Sekreteri Fazıl Mirani, savaş şartları nedeniyleBağdat ile Erbil'in anlaşmak zorunda olduklarını belirtti. 

Mesut Barzani'ye yakın isimlerden Mirani, yaptığı açıklamada, Kürt bölgesiyle merkezi Irak hükümeti arasındaki petrol ve bütçe anlaşmazlığının bir çözüme ulaştırılması için yeni bir heyetin Bağdat'a gideceğini söyledi. 

Her iki tarafın da anlaşmak zorunda olduklarını savunan Mirani, "Şartlar bizi anlaşmaya zorluyor. DAEŞ terörü iki taraf için de tehlikedir.  Savaş içinpara lazım, paranın temin edilmesi için de petrolün satılması gerekiyor. Petrolün üretildiği yer ise Basra ve Kürdistan bölgesidir. Bu ortak paydalardan dolayı anlaşmaya varabilirsek çok iyi olur" dedi.

 Mirani, anlaşma sağlanamaz ve bütçe gönderilmezse Erbil hükümetinin halkın ihtiyaçlarını karşılamak için "bağımsız biçimde kendi petrolünü satacağını" öne sürdü.

Bölgesel başkanlık tartışmalarına da değinen Mirani, "Bölgesel yönetim başkanının halk tarafından seçilmesi daha demokratik bir yöntemdir. Çünkü bu sistemle halkın görüşüne daha çok önem veriliyor" ifadelerini kullandı.

Bölgenin KDP'den sonraki diğer iki büyük partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi'nin başkanın parlamento tarafından seçilmesini istediğini hatırlatan Mirani, "Parlamentoda başkanlık için belirlenen aday, halkın tercihlerine göre olmayabilir. O yüzden başkanlık seçimi sürecine bütün milletin katılması lazım" diye konuştu.

Mirani, azınlıklara yönelik kota uygulamasının kaldırılması girişimlerine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Türkmenler, Asuriler, Süryaniler ve Ermeniler bu toprakların sahibidir. Onlarla ortak bir ülkeyi paylaşıyoruz. KDP olarak azınlıklara uygulanan kotanın kaldırılması girişimlerine karşıyız. Bu tür girişimleri aynı zamanda demokrasiden dönüş olarak görüyoruz. Bize göre var olan kotaların azaltılması veya kaldırılması değil, arttırılması gerekiyor. Mesela Türkmenlerden 10, Hristiyanlardan 8 sandalye olsun. Bunun ne sakıncası var? Etnik unsurlar dışarıya bakan yüzümüzdür. Sayılarının arttırılması bizim için faydalıdır." 

Mesut Barzani'nin bölgesel yönetim başkanlığına yeniden aday olması beklenirken, başkanı kimin seçeceğine yönelik tartışmalar sürüyor. KYB ve Goran, başkanın parlamento tarafından seçilmesini istiyor. Her iki parti bunun için bir yasa tasarısı hazırlamıştı. 

Kürt bölgesinde 20 Ağustos'ta yapılması beklenen "bölgesel başkanlık seçimi" belirsiz bir tarihe ertelenmişti. 

Haber Ara