Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kazaklar Merkel'in kapısını çaldı

Kazak kökenli onlarca eski Çin vatandaşı Kazakistan’ın en büyük şehri Almatı’da 4 Ekim’de Çin’deki yakınlarının Çin’in “yeniden eğitim kamplarından” kurtarılması için Almanya Konsolosluğu’nda Alman Başbakan Angela Merkel’e başvurdu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-05 15:48:08

Kazaklar Merkel'in kapısını çaldı

Tekrar Kazakistan vatandaşlığına giren Kazak kökenli onlarca eski Çin vatandaşı Kazakistan'ın en büyük şehri Almatı'da 4 Ekim'de Çin'deki yakınlarının Çin'in “yeniden eğitim kamplarından” kurtarılması için Almanya Konsolosluğu'nda Alman Başbakan Angela Merkel'e başvuruda bulundular.

MERKEL'DEN YARDIM İSTEDİLER ÇÜNKÜ…

“Yeniden eğitim kampları” binlerce Kazak kökenli kişiyi ve milyondan fazla Uygur Müslümanını dini aşırılıkla mücadele adı altında “yeniden eğitim kampları”na tabi tutuyor.

Çin'in etnik Kazakları Kazakistanlı yetkililere yardım için çağrıda bulunuyor. Ancak ülke Orta Asya'nın güçlü ekonomilerinden biri olsa da Kazakistan'ın yatırımları giderek artan oranda Çine bağlanıyor. Bu nedenle Kazakistan kamplarla ilgili müdahalesinde fazla bir etki yaratamıyor.

SAUYTBAY ÖĞRETMENLERİ EĞİTMEK İSTEMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Ağustos ayında bir Kazak mahkemesi Kazak kökenli Çin vatandaşı Sairagul Sauytbay'ın serbest bırakılmasına karar verdi. Sınırı yasadışı yollarla geçmekle suçlanan Sauytbay şiddetli cezaya çarptırılması nedişesiyle Çin'e iade edilmeyecek.

Mahkemede konuşan Sauytbay Çinli yetkililerin kendisini özerk Sincan bölgesindeki kamplarda çalışan “politik ideoloji” öğretmenlerini eğitmeye zorladılar. İddiasına göre bu eğitmenlik görevi kendisinin Çİn devlet programının gixli belgelerine ulaşmasını sağladı. Belgelerde ise Sincan'daki azınlıkları teşkil eden Uygur, Kazak, Kırgız ve Huilerin “yeniden eğitimini” hedefliyordu.

HIZLA KAZAK VATANDAŞLIĞINA GEÇİYORLAR

Ses getiren mahkeme kararı ise Kazakistan'ın üzerinde Çin'deki Kazaklarla ilgili müdahalede bulunma ve onların tarafını tutma konusunda baskıyı arttırdı. Son yıllarda Çin'de yaşayan 200 bin civarında etnik Kazak yeniden Kazak vatandaşı oldu.

Haber Ara