Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kazakistan’dan Rusya’ya nota!

'Kazakistan topraklarının Rusya'nın büyük bir hediyesi olduğunu' söyleyen Rusya Federasyonu Devlet Duması Milletvekili Nikonov’ya tepkiler sürüyor. Kazakistan, Rus vekilin açıklamaları üzerine Rusya Büyükelçiliği temsilcisine bir protesto notası verdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-14 10:37:54

Kazakistan’dan Rusya’ya nota!

Rus Duma milletvekilinin açıklamaları Kazakistan ile Rusya'yı karşı karşıya getirdi. 

"Kazakistan topraklarının Rusya'nın büyük bir hediyesi olduğunu" söyleyen Rusya Federasyonu Devlet Duması Milletvekili Vyacheslav Nikonov'ya, Kazakistandan tepkiler sürüyor. 16 Aralıkta bağımsızlık gününü kutlayacak Kazakistan, Rus vekilin açıklamaları üzerine Rusya Büyükelçiliği temsilcisine bir protesto notası verdi.

274-5-12480

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Marat Syzdykov, Rus diplomat Alexander Komarov'a Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak uyardı.

Kazak Dışişleri Bakanlığı, bazı Rus siyasetçilerin son zamanlarda Kazakistan ile ilgili açıklamalarının iki ülke arasındaki müttefik ilişkilere ciddi zarar verdiğini söyledi.

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Marat Syzdykov, Rus diplomat Alexander Komarov ile yaptığı görüşmede, Kazak yönetiminin Moskova'nın bu tür açıklamaları yeterince değerlendirip gelecekte engellemesini beklediğini kaydetti.

Kazak parlamentosunun üst meclisi de, Rus milletvekilinin açıklamasına sert tepki gösterdi.

Kazakistan Senatosu Uluslararası İlişkiler, Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Muhtar Kul-Mukhammed de, “Bu açılmalarla ne yapılmak isteniyor? İki dost halkın ve devletin arasına açmaya yönelik kasıtlı bir girişim mi?" diye sordu.

Rusya Federasyonu Devlet Duması Milletvekili Vyacheslav Nikonov'un, önceki gün Kanal 1'in katıldığı 'Büyük Oyun programı'nda Rus İmparatorluğu'nun fetihleri hakkında yaptığı bir konuşmada şunları söylemişti: 
“Sadece Kazakistan'da Kazaklar yoktu. Kuzey Kazakistan'da hiç yerleşim yoktu. Buralarda Ruslar yaşıyordu. Kazaklar daha çok güneyde vardı. Ve aslında, Kazakistan toprakları Rusya ve Sovyetler Birliği'nden, Kazaklara büyük bir armağandır."

Siyaset bilimci Arkady Dubnov, bu tür açıklamaların Rusya-Kazak ilişkilerini zorlaştırabileceğine dikkat çekerek, “Kazakistan, Rus dünyasının hâlâ kuzey Kazakistan'daki Rusları korumak için çalışmak zorunda kalabileceğine dair Rus yönetici elitleri arasında yaygın algının farkındadır” dedi.

Siyaset bilimci Ekho Moskvy'nin ise yaptığı açıklamada, “Kazakistan'ın egemenliğini hafife alan bu tür saldırıları, Kazakistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik bir girişim olarak gören genç nesil arasında her zaman ciddi Rus düşmanı duygular uyandırdı” dedi.

Kaynak:.ng.ru

 

Haber Ara