Dolar

32,5870

Euro

34,8201

Altın

2.416,94

Bist

9.645,02

Kazakistan'da Uluslararası Parlamenter Konferansı yapıldı

Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin:- 'Kazakistan bugün başarılı ve istikrarlı bir şekilde gelişen ve dünyada haklı bir otoriteye sahip ülkedir. Bu kuşkusuz Nazarbayev'in liderliğinin sonucudur'- TBMM Başkanvekili Levent Gök:- '(FETÖ'nün) Bunların medya, iş dünyası ve özellikle eğitim alanında mevcut uzantılarıyla mücadelede, Türkiye Maarif Vakfımız aracılığıyla elimizden gelen her tü

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-27 12:08:43

Kazakistan'da Uluslararası Parlamenter Konferansı yapıldı
Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da "Cumhurbaşkanlığı enstitüsü: Kazakistan modeli" temalı Uluslararası Parlamenter Konferansı düzenlendi.

Kazakistan Meclisi tarafından 1 Aralık Kurucu Cumhurbaşkanı Günü nedeniyle bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin, TBMM Başkanvekili Levent Gök, Tataristan Devlet Konseyi Başkanı Farid Muhametşin, Kırgızistan Meclis Başkan Yardımcısı Aida Kasımaliyeva'nın yanı sıra Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve diğer ülkelerden milletvekilleri ve uzmanlar katıldı.

Toplantıda, MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ ve AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak'ın yanı sıra Türkiye'nin Nur Sultan Büyükelçisi Nevzat Uyanık da hazır bulundu.

Kazakistan Meclis Başkanı Nigmatulin, yaptığı konuşmada, gelecek yıl cumhurbaşkanlığı enstitüsünün resmi olarak uygulanmasının 30. yıl dönümünü kutlayacaklarını belirterek, Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in liderliğinde tüm alanlarda reformlar yapıldığını söyledi.

İstikrarlı ekonomik büyüme, adil sosyal politika ve toplumsal demokratikleşmenin bu reformların sonucu olduğunu dile getiren Nigmatulin, "Kazakistan bugün başarılı ve istikrarlı bir şekilde gelişen ve dünyada haklı bir otoriteye sahip ülkedir. Bu kuşkusuz Nazarbayev'in liderliğinin sonucudur." dedi.

- "Her türlü katkıyı Kazakistan'a sunmaya hazırız"

TBMM Başkanvekili Gök, Kazakistan'ın yaptığı reformların başarıyla hayata geçirilerek ülkenin kalkınmasına ve refahına büyük katkı yapacağına inandığını ifade ederek, Latin alfabesine geçme kararının ve bu yoldaki başarılı adımların hayırlı olmasını diledi.

Gök ayrıca Suriye konulu Astana görüşmeleri başta olmak üzere birçok konuda ev sahipliği yapan Kazakistan'ın, dünyada ve bölgede barış ve huzurun hakim kılınması, ihtilaf ve çatışmaların diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulması çabalarını takdirle karşıladıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin terörden en çok etkilenen ülkelerin başında geldiğine dikkati çeken Gök, Suriye'deki iç çatışmaların yıllardır sürmesinin Türkiye'de 4 milyon civarında misafiri ağırlamalarına neden olduğunu söyledi.

Gök, Türkiye'nin özellikle PKK terör örgütünün yarattığı şiddet ortamında pek çok masum sivil ve askerini kaybettiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"PKK'nın bir kolu olan YPG'nin de Suriye'deki yarattığı terörden sınır güvenliğimiz adeta kalmamıştır. Şimdi ara verilen harekattan amaç, Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak ve Suriye'de güvenli bir bölge oluşturarak, ülkemizde yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin kendi ülkelerine dönmelerini sağlamaktır."

Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bir başka terör konusunun Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) kalkıştığı hain darbe girişimi olduğunu anımsatan Gök, bu olay karşısında Nazarbayev'in Türkiye'yi ülkemizi ziyaret eden ve desteği gösteren ilk devlet başkanı olduğunu hatırlattı.

Gök, "(FETÖ'nün) Bunların medya, iş dünyası ve özellikle eğitim alanında mevcut uzantılarıyla mücadelede, Türkiye Maarif Vakfımız aracılığıyla elimizden gelen her türlü katkıyı Kazakistan'a sunmaya hazırız." dedi.

Kırgızistan Meclis Başkan Yardımcısı Kasımaliyeva da Kazakistan'ın başarılarını takdirle izlediklerini ifade ederek, ülkede yapılan reformların milli lider Nazarbayev'in stratejik vizyonu sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

Haber Ara