Dolar

32,5873

Euro

34,7911

Altın

2.498,58

Bist

9.457,23

Kazakistan'da Latin alfabesi ile gazete çıkacak

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-02 17:16:08

Kazakistan'da Latin alfabesi ile gazete çıkacak
Kazakistan'da, Latin alfabesi ile yayın yapacak yeni Dil-Hazine (Til-Qazyna) gazetesinin tanıtımı yapıldı.

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlığın "Dil-Hazine" Milli Bilimsel Merkezi ile ortaklaşa çıkaracağı gazetenin tanıtım törenine, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Arıstanbek Muhamediulı, milletvekilleri, yazarlar ve uzmanların yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Muhamediulı, burada yaptığı konuşmada, 90 yıl sonra Kazakistan'ın yine Latin alfabesi ile gazete çıkartmaya başladığına dikkati çekerek, "Bu tarih, Kazakistanlılar için önemli bir tarihtir. Gazete, toplumda önemli yeri kazanacak ve sadece haberleri değil, aynı zamanda Latin alfabesi ile okumayı ve yazmayı öğrenme imkanı sağlayacaktır." dedi.

Til-Qazyna gazetesi, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Latin alfabesine geçme hedefinin uygulanması çerçevesinde ayda 2 kere çıkacak.

Gazete ayrıca Latin harflerinin kullanıldığı yeni Kazak alfabesinin tanıtılmasını, alfabenin öğretilmesine bilimsel ve metodik destek verilmesini, geniş kitle için yararlı bilgilerin yayımlanmasını hedefliyor.

Nazarbayev, geçen yıl nisanda ülkesinin 2025 yılına kadar tamamen Latin alfabesine geçmesi gerektiğini belirtmişti. Nazarbayev, aynı yılın ekim ayında Latin harflerinin ve kesme işaretinin kullanıldığı yeni 32 harfli Kazak alfabesini onaylamış ancak şubat ayında kesme işaretinin çıkarıldığı Kazak alfabesinin yeni versiyonunu kabul etmişti.

Kazakistan, 1929'dan 1940'a kadar Latin alfabesini kullanmış, daha sonra Kiril alfabesine geçmişti. Latin alfabesine dönme kararı alan ülkede, bu yıldan itibaren ders kitaplarının yeni alfabeyle basılması ve dil değişimine ilişkin tüm resmi sürecin 2025 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Haber Ara