Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Özbekistan'da

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev:- 'Orta Asya'daki sınır aşan nehirler bölge halklarının ortak mülkü ve kazancıdır. Bölgedeki milyonlarca insanın kaderi, bölgesel istikrar ve kalkınma, su kaynaklarının akıllıca kullanımına bağlı'- Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev:- 'Bu tarihi ziyaret, büyük bir yolun başlangıcıdır. Bizler dili, dini, tarihi ve kültürü bir halklarız'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-16 18:14:22

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Özbekistan'da
" Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, resmi ziyaret kapsamında geldiği Taşkent'te Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile görüştü.

İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Nazarbayev ve Mirziyoyev, iki ülke arasında askeri, teknik, enerji alanında iş birliği, kaçakçılık ve gümrük kurallarının ihlaline karşı ortak mücadele, iki ülke demiryolları arasında stratejik ortaklık, sınır kapılarının modernizasyonu, sınır bölgelerinin geliştirilmesi ve iki ülke arasında su kaynaklarıyla ilgili ilişkilere dair yol haritasını imzaladı.

İmza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mirziyoyev, görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel iş birliği, güvenlik meseleleri ve bölgedeki su kaynaklarının ortak kullanımı meselelerinin de gözden geçirildiğini belirtti.

İki ülkenin, büyük bir ekonomik iş birliği potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Mirziyoyev, ocak-ağustos aylarında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yüzde 35 artışla 1,3 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın yıl sonuna kadar 2 milyar dolara, gelecek yıllarda ise 5 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Mirziyoyev, Kazakistan'ın, Özbekistan'ın önemli ortaklarından olduğunu vurgulayarak, "Bu tarihi ziyaret, büyük bir yolun başlangıcıdır. Bizler dili, dini, tarihi ve kültürü bir halklarız." ifadesini kullandı.

- "Sorunun çözülmesi, karşılıklı güveni pekiştirecek"

Nazarbayev ise görüşmede Orta Asya bölgesi için hayati önem taşıyan su kaynaklarının kullanımı meselesini ele aldıklarını kaydederek, "Orta Asya'daki sınır aşan nehirler, bölge halklarının ortak mülkü ve kazancıdır. Bölgedeki milyonlarca insanın kaderi, bölgesel istikrar ve kalkınma, su kaynaklarının akıllıca kullanımına bağlı. Bölgedeki her ülkenin menfaatini dikkate alarak, bu sorunun çözülmesi dostluk ve karşılıklı güveni pekiştirecektir." diye konuştu.

İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin temelinde, ortak tarihi geçmişin yattığını belirten Nazarbayev, gelecek sene ülkesinde "Özbekistan Yılı" etkinliklerinin düzenleneceğini kaydetti.

Toplantının ardından Mirziyoyev, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı Nazarbayev'e devlet nişanı takdim etti.

Haber Ara