Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev istifa etti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, görevinden istifa ettiğini bildirdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-19 16:33:44

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev istifa etti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Nazarbayev, televizyonda yayınlanan konuşmasında “Benim için kolay olmayan bir karar” dedi. Nazarbayev, Güvenlik Konseyi'ne ve mecliste çoğunluğu elinde bulunduran Nur Otan partisine başkanlık etmeyi sürdüreceğini söyledi.

Nazarbayev, anayasaya uygun olarak Senato Başkanı Kasım Jomart Tokayev'in cumhurbaşkanlığını devralacağını belirtti. Nazarbayev, konuşmasının ardından cumhurbaşkanı yetkisini feshetme kararını aldığına ilişkin kararnameyi imzaladı. Parlamentoda yarın yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevini Nazarbayev'den devralacak olan Tokayev, 2020'ye kadar görev yapacak.

Nazarbayev, geçtiğimiz günlerde ekonomik krizi karşısındaki başarısızlığı gerekçesiyle hükümeti görevden almıştı.

‘İSTİFA KARARI BEKLENMEDİK VE ÇOK CİDDİ'

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Nazarbayev'in istifasını “beklenmedik ve çok ciddi bir gelişme” olarak değerlendirdi. Matviyenko, “İstifa haberi, çok beklenmedik ve çok ciddi bir gelişme” dedi.

NAZARBAYEV KİMDİR? 

Nursultan Nazarbayev, 6 Temmuz 1940 tarihinde Kazakistan'ın Kaskelen ilçesinde doğdu. 1989'da Kazakistan Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin birinci sekreterliğine seçilen Nazarbayev, 1 Aralık 1991'de oyların yüzde 98,7'sini alarak Kazakistan'ın cumhurbaşkanı seçildi.

Nazarbayev'in görev süresi 2020 yılında sona erecekti.

Haber Ara