Dolar

32,5507

Euro

34,7806

Altın

2.494,31

Bist

9.524,59

Kayserispor'un kuruluşunda 'Adnan Menderes'in parmağı var'

Kayserispor, 2007-2008 sezonunda Türkiye Kupası’nı kazanarak önemli bir başarı elde etti. Kulübün kuruluşu ise ayrı bir efsane....

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-09 19:20:38

Kayserispor'un kuruluşunda 'Adnan Menderes'in parmağı var'

Kayserispor'un kuruluşuna dair ilk fikir dönemin başbakanı Adnan Menderes ve Kayseri Belediye Başkanı Osman Kavuncu tarafından ortaya atılmıştır. Kavuncu, 1950-1957 yılları arası iki dönem Belediye Başkanlığı yaptı. 1957 seçimlerinde Demokrat Parti listesinden Kayseri milletvekili olarak Meclis'e girdi.1960 askeri harekâtından sonra Yassıada'da yargılandı ve hapis cezasına çarptırıldı.

Profesyonel bir takım yoktu

Kayseri'de Stadyum yapılmıştı ama liglerden temsil eden profesyonel bir takımı yoktu. Taraftarlar Kayseri'de oynanan Amatör Küme Maçlarını heyecanla takip ediyorlardı. Kayseri'yi Türkiye Şampiyonalarında Demirspor, Şekerspor, Sümerspor, Karagücü , Havagücü gibi Kayseri'nin köklü takımları temsil etmekte idi.

Kayseri halkı için önemli noksanlık

Kayserispor'un resmi sitesindeki bilgiye göre, takımların yer yer başarılı sonuçlar almasına rağmen, Bu başarılar Kayseri Kamuoyunu tam olarak tatmin etmiyordu. Kısaca Kayseri'yi tam anlamda Türkiye genelinde temsil edilemiyordu. Bu da Kayseri için bir noksanlık olarak değerlendirilmekteydi.

Şehir takımlarına kim teşvik etti?

oss

Zamanın Futbol Federasyon Başkanı Orhan Şefik Apak, 1965 yılında Futbolu Türkiye geneline yaymaya çalışmak için büyük bir kampanya başlattı. Her ilden en az iki amatör takımın birleşmesi ile şehrin ismini taşıyan bir takım kurmaları halinde o il Türkiye 2.ligine şartlar uygunsa almaya çalışıyordu.
Anadolu'da bir çok şehir bunun üzerine şehrin ismini taşıyan bir çok takım kurdular ve liglere müracaat ettiler.

Şehrin ileri gelenleri devrede

Kayseri'nin ileri gelenleri Türkiye genelinde bu kampanyaya müracaat etmek için Kayseri ismini taşıyan bir takım kurmak için çalışmalara başlatıldı.
Bir çok kere bir araya gelen Kayseri'nin ileri gelenleri bir netice alamadı. 1966 yılına kadar bir çok takım liglere müracaat etti ve direkt olarak 2.ligde oynamaya başladılar. Takım sayınısın artması ile diğer takımları yeni kurmayı düşündükleri 3.lige alacaklarını TFF duyurdu. Bunun üzerine Kayserispor'un kuruluş işlemlerine hız verildi.

Avrupa başarısı var mı?

Kayserispor, tarihinde ilk kez (2006-2007) sezonunda UEFA Intertoto Kupası ile Avrupa'da mücadele etme şansı buldu. Intertoto Kupası'nda Macaristan'ın FC Sopron takımı ile eşleşen Kayserispor, deplasmanda oynadığı ilk maçta (3-3) berabere kalmış, sahasındaki ikinci maçı ise (1-0) kazanarak rakibini eledi.

KF Tirana karşılaşması

Intertoto Kupası'ndaki ikinci sınavında Arnavutluk şampiyonu KF Tirana takımı ile eşleşen Kayserispor deplasmandaki ilk maçta rakibini (0-2) lik skorla mağlup etmiştir. Rövanş maçında ise rakibini (3-1) yenen Kayserispor, adını UEFA Kupası'na yazdırmıştır.

AEK Larisa ile mücadele

Kayserispor, UEFA Kupası 2. ön eleme turunda, Yunanistan'ın AE Larisa takımı ile eşleşmiştir. İlk maçını yine deplasmanda oynayan Kayserispor, rakibi ile golsüz berabere kalmıştır. Rövanşta ise rakibini (2-0)'lık skorla geçen Kayserispor UEFA Kupası'nda yoluna devam etmiştir. Kayserispor, Intertoto Kupası'nı kazanan İlk ve Tek Türk takımı olmayı başarmıştır.Kayserispor, UEFA Kupası 1. tur ilk maçında, Hollanda ekibi AZ'ye deplasmanda (3-2) yenilmiştir. Kendi sahasındaki rövanş maçında ise (1-1) berabere kalan Kayserispor, bu sonuçla Avrupa arenasına veda etti

Ve Türkiye Kupası geldi

Kayserispor, 2007-2008 sezonunda Türkiye Kupası'nı kazanmış ve 2008-2009 sezonunda UEFA Kupası'nda mücadele etme hakkı kazanmıştır. UEFA Kupası 1. Tur'unda Fransa'nın Paris Saint-Germain FC takımı ile eşleşmiştir. Sahasındaki ilk maçı (1-2) lik skorla kaybetmiş ve Paris'te oynanan rövanş maçında ise rakibi ile golsüz berabere kalarak UEFA Kupası'na veda etmiştir.

Kaç gol attı kaç gol yedi?

Avrupa Kupaları'nda 10 maçta mücadele eden Kayserispor Takımı, oynadığı maçlarda 4 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 yenilgi almıştır. Attığı 15 gole karşılık kalesinde 10 gol görmüştür.

Haber Ara