Dolar

32,5972

Euro

34,7874

Altın

2.496,06

Bist

9.524,59

Katolik Kilisesi soykırım nedeniyle özür diledi

Ruanda'da Katolik Kilisesi, kilisenin 1994 yılında 800 binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan soykırımda oynadığı rol nedeniyle özür diledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-21 14:22:04

Katolik Kilisesi soykırım nedeniyle özür diledi

Katolik Piskoposlar Konferansı tarafından yayımlanan bildiride, "Kilisenin yaptığı tüm yanlışlar için özür diliyoruz. Tüm Hristiyanlar adına  yaptığımız yanlışların her türlüsü için özür diliyoruz. Tanrı'ya bağlılık  yeminlerini bozan kilise üyelerini esefle karşılıyoruz." ifadesine yer verildi.

Kilise üyelerinin soykırımı planladığı, soykırım yapılmasına yardımcı  olduğu kabul edilen bildiride, "Nefret suçunu ülkede yaygınlaştırdığımız için  bizi affedin. Bir aile olduğumuzu göstermek yerine birbirimizi öldürdük." değerlendirilmesinde bulunuldu.

Ruanda'daki Katolik Kilisesi Sözcüsü Piskopos Phillipe Rukamba, "Bildiri, Papa Franciscus tarafından dünyadaki ve kilisedeki uzlaşmayı ve affı  teşvik etmek için ilan edilen kutsal yıl Merhamet Jübilesi'nin son gününde  yayımlandı." dedi.

Piskoposların bildirisinin, Ruanda'daki uzlaşı çabalarına olumlu  katkıda bulunması bekleniyor. Ruanda hükümetine göre, soykırım sırasında çok sayıda kişi  sığındıkları kiliselerde öldürüldü.

Papa Franciscus, geçen yıl aralık ayında Katoliklerin bağışlanma  dönemi olarak gördükleri kutsal yıl Merhamet Jübilesi'nin açılışını yapmıştı.  Katolik inancına göre ilki 1300 yılında yapılan Jübile yılı, o tarihten bugüne  kadar genellikle 25 veya 50 yılda, bazen daha sık aralıklarla ilan ediliyor. 8  Aralık 2015'te başlayan kutsal yıl 20 Kasım 2016'da sona erecek.

Ruanda'da 1994'te dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın  uçağının düşürülmesi sonucu ölmesinin ardından Hutular, olaydan Tutsileri sorumlu  tutmuş ve  İstihbarat Şefi Pascal Simbikangwa, azınlıktaki Tutsilere karşı  saldırı başlatan grupların başında yer almıştı. Ruanda'da 100 gün süren katliamda  800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti.

  

Haber Ara