Dolar

32,5174

Euro

34,7917

Altın

2.421,76

Bist

9.708,99

Katolik Kilisesi cinsel istismara karşı bir araya geldi: Kızların evlilik yaşı 16'ya çıkarılacak

Katolik Kilisesi'nin kiliselerde cinsel istismara karşı bugün Roma'da düzenlediği olağanüstü zirvede bazı kararlar alındı. Bu kararlardan biri de kız çocuklarının evlilik için 14 olan yaşını 16'ya çıkarmak oldu. Fakat istismarcı papazlar için nasıl bir yaptırım yolu izleneceği açıklanmadı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-24 19:23:18

Katolik Kilisesi cinsel istismara karşı bir araya geldi: Kızların evlilik yaşı 16'ya çıkarılacak

Papa Francesco'nun talebiyle Vatikan'da 21-24 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek olan "Kilisede Çocukların Korunması" zirvesi bugün Roma'da başladı. Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un başkanlık ettiği zirveye dünyanın dört bir yanından 114'ü başpiskopos olmak üzere 190'a yakın Katolik din adamı ve uzman katıldı.

"İSTİSMARLARI SAKLAYANLARI ÇAĞIRACAĞIZ..."

Papa Franciscus'un konuşma yaptığı ve bu tarz olayları kiliselerde görmek istemediğini çünkü kiliselerin ahlaki ve etik değerlerini sarstığını söylediği zirvede Başpiskoposlar adına konuşma yapan Avustralya'nın Brisbane Başpiskoposu Mark Benedict Coleridge şunları söyledi:

"Cinsel istismara uğrayanların adalet ve şifa bulmaları için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Onları dinleyeceğiz, onlara inanacağız, onlarla birlikte yürüyeceğiz, istismara maruz kalanların daha fazla suçlanmayacağından emin olacağız, cinsel istismar vakalarını saklayanları çağıracağız ve Kilise liderlerinin seçim ve oluşum prosedürlerini daha ciddi hale getireceğiz."

ef680e09-d523-42fc-b8a1-7ce9fb6d3959

21 MADDELİK "İSTİSMARLA MÜCADELE" LİSTESİ: KIZ ÇOCUKLARININ EVLİLİK YAŞI 16'YA ÇIKARILACAK

Papa Francesco'nun "başlangıç" adını verdiği liste de basınla paylaşıldı. Listenin en dikkat çeken maddesi Katolik "Kilisesi'nin yasasında yer alan kadınlarda 14, erkeklerde 16 olan evlilik yaşının kadınlar için de 16'ya çıkarılması."

MÜCADELE LİSTESİNDE NELER VAR?

cinsel istismara uğrayan mağdurların dinleneceği bir merkezin oluşturulması, şikayetlerin incelenmesi, mağdurların korunması ve sanığın savunma hakkı için ortak prosedürler uygulanması gibi adımlar atılacak.

VATICAN-ABUSE-SUMMIT-124-1550963717

PAPA'NIN YARDIMCISINDAN "DELİLLER YOK OLMUŞ" İMASI

Papa'nın danışmanlarından Münih Başpiskopusu Reinhard Marx, "suçluların cezalandırılmaları yerine mağdurların kınanıp, susturulduğunu" belirtse de "Bu korkunç olayların belgelenebilecek arşivleri ve sorumluların isimleri ortadan kaldırılmış veya hiç oluşturulmamış" açıklaması zirve sonrası çok konuşuldu. Marx'ın tam olarak ne söylemek istediğinin anlaşılamadığı belirtilirken, bu açıklamanın "sorumlularla ilgili bir şey yapılamayacağı" anlamına gelip gelmediği tartışılıyor.

İKİ KARDİNALDEN ZİRVEYE TEPKİ VAR: ASIL GÜNDEM 'ÇOCUK TACİZİ' DEĞİL, KİLİSE İÇERİSİNDE YAYILAN 'EŞCİNSELLİK'

Alman Kardinal Walter Brandmüller ve ABD'li Kardinal Raymond Burke, 20 Şubat'ta yayımladıkları bir açık mektupla Papa'yı eleştirmiş ve esas sorunun Katolik Kilisesi içinde yayılan "eşcinsellik" olduğunu söylemişti. Mektupta, "Eşcinsel gündem vebası Kilise içinde yayıldı, organize şebekeler tarafından teşvik edildi, suç ortaklığı ve sessizlik iklimiyle korundu" ifadeleri kullanılmıştı.

Brandmüller geçen ay da bir mülakatta eşcinsellik ile cinsel tacizi ilişkilendirmişti. Katolik dünyasının sağ kanadına göre tacizlerin artmasının önemli sebeplerinden biri eşcinselliğin de artması.

Untitled-2_6

PAPA TARAFTARLARI "CİNSEL TACİZ EŞCİNSELLİKLE ALAKALI DEĞİL" DİYOR

21-24 Şubat tarihli zirveyi organize eden heyette yer alan ABD'li Kardinal Blase J. Cupich de, bu ilişkilendirmeye karşı çıkarak, "Araştırmalar cinsel taciz olaylarının kaynağının eşcinsellik olmadığını gösteriyor" diyor.

VATİKAN'DA EŞCİNSELLİK YÜKSELİYOR

Vatikan'da çocukların korunması konulu zirvenin başlayacağı gün 20 ülkede, 8 dilde yayımlanan olan "Sodoma" isimli kitapta, Vatikan'daki eşcinsellerin oranının yüksekliğine odaklanılıyor. Kitabın yazarı Fransız gazeteci Frederic Martel, eşcinsel din adamlarının, kendi sırlarının ortaya çıkmasından korktukları için tacizci din adamlarını bilseler de ihbar etmekten çekindiklerini iddia ediyor.

Kitapta "Vatikan dünyanın en büyük eşcinsel topluluklarından birine sahip" deniliyor. Kitabı, 4 yıl boyunca, aralarında 41 kardinalin de yer aldığı 1500 kişiyle görüşerek yazdığını belirten Martel ayrıca, Katolik Kilisesi içinde en homofobik görünen isimler arasında da eşcinsellerin bulunduğunu savunuyor.

Haber Ara