Dolar

32,5585

Euro

34,8809

Altın

2.429,55

Bist

9.722,09

'Katılımcı Kalkınma İçin Yönetim Kurullarında Eşitlik' buluşmas

'Katılımcı Kalkınma İçin Yönetim Kurullarında Eşitlik' buluşması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 16:32:41

'Katılımcı Kalkınma İçin Yönetim Kurullarında Eşitlik' buluşmas
Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas, "Kadının statüsünün her seviyede yükselmesi, sürdürülebilir kalkınma için önemli kaldıraçlardan biri" dedi.

Sabancı Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından hayata geçirilen ve şirketlerin yönetim kurullarını kadın direktörler aracılığıyla güçlendirmeyi amaçlayan "Bağımsız Kadın Direktörler Projesi" (BKD) kapsamında "Katılımcı Kalkınma İçin Yönetim Kurullarında Eşitlik" başlıklı bir buluşma düzenlendi.

Kadın direktörler arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Galya Frayman Molinas, kadın-erkek fırsat eşitliğinin toplumların ve dünya ekonomisinin kalkınmasındaki önemini vurguladı. Molinas, kadının statüsünün her seviyede yükselmesinin, sürdürülebilir kalkınma için önemli kaldıraçlardan biri olduğunu belirtti.

Molinas, kadınların daha iyi bir dünya yaratacağı ve bir rekabet avantajı sağlayacağı inanıcıyla, Coca-Cola'nın 2007 yılında Global Kadın Girişimini hayata geçirdiğini, bu girişimle hem Coca-Cola içinde kadın liderlerin kariyer gelişimi hem de değer zinciri içindeki kadınların güçlendirilmesi ve iş hayatına kazandırılması için çaba sarf ettiklerini aktardı.

Coca-Cola olarak, tüm dünyada 2020 yılına kadar 5 milyon kadının ekonomik olarak güçlendirilmesi için çalıştıklarını vurgulayan Molinas, "Kadın yöneticilere bazı sorumluluklar düşüyor. Burada bulunan tüm kadınların toplumda rol model olma sorumluluğu var. Diğer kadınlara kariyer yolculuklarında vereceğimiz destek çok önemli. Burada olduğu gibi, dayanışma fırsatlarını yaygınlaştırarak artırmalıyız" ifadelerini kullandı.

- "Kadınların karar mekanizmasında yer alması, insan olarak hakları"

Türk Tuborg Üst Yöneticisi (CEO) Damla Birol ise dünyada ve Türkiye'de kadınların nüfus oranındaki eşitliğe karşın istihdam konusunda henüz azınlıkta olduğunu ancak gelişmeleri gördükçe geleceğe umutla baktığını vurguladı. Birol, şunları kaydetti:

"Her kadın sadece kadın olduğu için yükselmeyi hak etmiyor. Ancak kadında bir ışık, istek ve çaba varsa, önyargılarla onlar adına karar verilmemesi de önemli. Hak edilen terfi ve maaşların sunulması halinde sanıldığından çok daha fazla kadın konfor alanı dışına çıkmaya hazır ve kariyer yapmaya istekli olacaktır. Türk Tuborg'da İcra Kurulunun yarıya yakını kadın, Yönetim Kurulunda ise biri bağımsız olmak üzere 2 kadın üye var. Böyle bir şirketin CEO'su olarak 2014 yılında Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu ödülünü almış olmaktan dolayı mutluluk ve gurur duyuyorum."

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat ise kadınların karar mekanizmalarında yer almalarının sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel taşlarından biri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kadınların karar mekanizmalarında yer alması, aynı zamanda kadınların insan olarak hakları. Kadınların şirketlerde güç kazanması sosyal ve siyasi yaşamın da ayrımcı davranışlardan arınmasına yardımcı olacaktır. Toplantıya katılan tüm kadınları, kız kardeşlik ruhu içinde daha yakın iş ilişkileri kurmaya ve kadınların güçlendirilmesi için el ele vermeye çağırıyorum. Kadınların karar mekanizmalarında yer almadığı şirketler bugün lider konumda dahi olsalar orta vadede bu konumlarını koruyamayacaklar. Ya eşitlik ve adalet konusunda daha samimi olacaklar ve karar mekanizmalarında kadınlara yer verecekler veya araştırmaların gösterdiği gibi ya yatırımcılarını ya çalışanlarını ya da müşterilerini kadınlarla güçlenmiş şirketlere kaybedecekler."

Haber Ara