Dolar

32,3223

Euro

35,0757

Altın

2.281,81

Bist

9.007,88

Kati Piri'ye 'müzakere durdurulsun' sözleri soruldu

Kati Piri'ye 'Türkiye ile müzakereler durdurulsun' ifadeleri tekrar soruldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-21 11:42:14

Kati Piri'ye 'müzakere durdurulsun' sözleri soruldu

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'e konuşan Piri'ye "Siz görev geldiğinizden beri Türkiye'nin AB üyeliğini savunan bir siyasetçi oldunuz. Son dönemdeki eleştirileriniz bu pozisyonunuzun değiştiği anlamına mı geliyor?" sorusu yöenltildi.

Piri şu açıklamaları yaptı:

Birdenbire neden Türkiye ile müzakere ediyoruz diye düşünmeye başlamadım. Birdenbire Türkiye'nin diğer AB üyesi ülkelerden farklı bir kültüre sahip olduğunu düşünmeye başlamadım. Birdenbire aşırı sağcı siyasi partiler gibi Müslüman bir ülkenin AB içinde olmadığını söylemeye başlamadım. Birdenbire Türk halkının Alman ya da Fransız halkından farklı olduğuna kanaat getirmiş de değilim. Bir gecede aşırı sağcı popülist bir siyasetçiye dönüşmedim. Ama bir yandan da geldiğimiz noktada Avrupa Birliği'nin güvenilirliğinin tehlikede olduğunu düşünüyorum. Türk hükümetinin maalesef bizim hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğüyle ilgili anlayışımızdan çok uzak bir yerde olduğunu görüyorum. Yani Türkiye ile ilgili fikrim değişmedi ama Türkiye'deki gelişmeler bizi AB'nin güvenilir bir aktör olarak kalabilmesi için şu anda üyeliği konuşmanın anlamsız olduğunu söylemeye zorunlu kılıyor. 

NE OLMUŞTU?

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Hollanda Radyosu'na yaptığı açıklamada, HDP'li bazı vekillerin gözaltına alınmaları ile Türkiye'nin "çizgiyi aştığını" söylemiş, gözaltı kararlarını "saçmalık" olarak nitelendirmiş ve Türkiye'nin hızla diktatörlüğe kaydığını belirtmişti.

Piri bunun üzerine Brüksel'den, Türkiye'yle üyelik görüşmelerinin derhal askıya alınması konusunda net bir sinyal beklediğini söylemişti.

AP'de Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak askıya alınmasına dair tasarının oylanacağı kritik hafta öncesi yaşanan bu çıkış sonrası Piri, Anklara tarafından net bir dille eleştirildi.

Konu ile ilgili geçen hafta AP'nin Türkiye'ye göndermek istediği heyette Piri de bulunacaktı. Fakat Ankara istemeyince ziyaret iptal olmuştu.

Haber Ara