Dolar

32,3849

Euro

35,0576

Altın

2.326,64

Bist

9.097,26

'Katar Suudi Arabistan hegemonyasından kurtulmak istiyor'

Ethem Sancak, Katarlıların, girişim yeteneklerinin geliştirilmesi için Türkleri davet ettiğini belirtti. Sancak, 'Katar Suudi Arabistan hegemonyasından kurtulmak istiyor' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-12 16:13:42

'Katar Suudi Arabistan hegemonyasından kurtulmak istiyor'

DEİK Türkiye-Katar İş Konseyi Başkanı Ethem Sancak, Katarlıların, girişim yeteneklerinin geliştirilmesi için Türkleri davet ettiğini belirterek, “Katar Suudi Arabistan hegemonyasından kurtulmak istiyor. Bu girdaptan kurtulmaya çalışıyorlar. Katar ulusu, her katar ferdi 'Suudinin bize fayda sağlamayan ağabeyliğinden kurtulalım. Bizim kardeşimiz ve ağabeyimiz Türkler" dedi.

Katarlı yetkililerle yakın zamanda görüştüğünü, Katar'da onur verici bir iklimin bulunduğunu ifade eden Sancak, sözlerine şöyle devam etti:

“16 Haziran ambargoya maruz kaldıkları tarih. Katar tarihinin birkaç miladı var. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra coğrafyadan dolayı birbirimize uzaktık. Son 15 yılda bu dönüşmeye başlamıştı. Sayın Emir ile Cumhurbaşkanımızın arasındaki kardeşlik ilişkisinin de etkisiyle iki devlet bir stratejik ittifak içine girdi. Şu anda Türkiye ile Katar Emirliği arasında imrenilecek bir stratejik ittifak var. Bir kader arkadaşlığı, birliği var. Bunlar gerçekten mazlum milletlerin ayağa kalkması için neredeyse Asya'nın örnek iki lideri... Dostlar bu ilişkiye gıpta ile bakarken düşmanlar da bunu yıkmak için her türlü gayreti gösteriyor. Son 5-6 yılda Katar'a ihracatımız ikiye, üçe katlanmıştı. Ticaret, iki devletin siyasi ve stratejik iş birliği düzeylerinde değildi.”

Sancak, 16 Haziran ablukasından sonra Katar milletinin perspektifinin yüzde 100 değiştiğini belirterek, “Bu değişiklik de bize dönük bir değişikliktir. Bir yetkili 'Biz Türk sütü içmezdik. Türk sütünün Arapların bünyesine uygun olmadığı propagandası yapıyorlardı ve buna biz inanmıştık. Abluka ile beraber su, süt, ekmek geldi. Türk sütü içmeye başladık.' dedi. 'Rengimiz beyazlamaya başladı.' diye espri yapıyordu.” şeklinde konuştu.

Katarlıların kültürü içerisinde Türk mallarına muazzam ilginin başladığını aktaran Sancak, “Oradayken birkaç market dolaştık. Övünerek reyonlara 'Bu milli mamuldür' diye etiket yapıştırıyorlar, bir de 'Bu kardeş milletimiz Türklerin mamulü' diye yazıyorlar.” dedi.

"KATAR SUUDİ ARABİSTAN HEGOMONYASINDAN KURTULMAK İSTİYOR"

Ethem Sancak, Katarlıların, girişim yeteneklerinin geliştirilmesi için Türkleri davet ettiğini belirterek, “Katar Suudi Arabistan hegemonyasından kurtulmak istiyor. Bu girdaptan kurtulmaya çalışıyorlar. Katar ulusu, her katar ferdi 'Suudinin bize fayda sağlamayan ağabeyliğinden kurtulalım. Bizim kardeşimiz ve ağabeyimiz Türkler, bize zor zamanda sahip çıktılar. Biz her şeyimizi eğer Türkiye'de varsa, Türkiye'den alacağız' diyorlar.” diye konuştu.

16 Haziran'dan önce gittiklerinde normların çoğunu Batılıların oluşturduğunu aktaran Sancak, şunları söyledi:

“Ürünlerimizi oraya gönderdiğimizde Batılıların koyduğu, bizleri engelleyen standartlarla karşı karşıya geliyorduk ve ürünlerimizi rahat satamıyorduk. 16 Haziran'dan önce bunu söylediğimizde anlamıyorlardı ya da anlamazlıktan geliyorlardı. Şimdi 'Gelin yeniden Türk standart uygun inşaa edelim‘ diyorlar. Türkiye'nin oluşturduğu standart Avrupa'nın oluşturduğu standarttan aşağı değil. 'Türklerin mal ve hizmet kalitesi Avrupalılardan aşağı değil' diyorlar. 'Ortak girişim yapalım, sizde birikim know-how var, bizde de para var. Gelin Allah'ın bahşettiği nimeti sizin yeteneklerinizle birleştirip üçüncü ülkelere beraber iş yapalım' diyorlar. TİM'den, TOBB'dan, DEİK'ten bekledikleri bu... İş birliğine ve teklife açıklar. Ben yaptığım işten çok farklı işler yapmayı düşünen tiplerden değilim ama kendi işimi konuşmaya giderken öyle şeyler getiriyorlar ki ben bile 'Yoldan çıkacağım, başka işler yapacağım bunlarla' diyorum. Katar şu anda kollarını açmış ve sizleri bekliyor. Onların ithalat standartlarını yeniden inşa etme konusunda yardımcı olursak, kardeşlik hukuku içerisinde beraber çalışmak, üretmek ve üçüncü ülkelere beraber yola çıkmak için gideceğiz.”

Sancak, Katar'ın Müslüman dünyaya çok yardım ettiğini belirterek, “Onlarla beraber üçüncü ülkelere işler yapabiliriz. Onlarla ortaklıklar geliştirmeliyiz. Orada girişimci sayısı nispeten az. Ama onların da girişimcilik yeteneklerini geliştirmek için iş birliği yapmalıyız. Katar bizim için önemli bir fırsat. İhracatçıları bekliyor. Ticaret hacmimizi 10'a, 20'ye katlama imkanı var.” dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara