Dolar

32,3352

Euro

35,1602

Altın

2.243,23

Bist

8.718,11

Katar’la sıra enerji köprüsünde

Türkiye ile ABD arasında giderek yükselen gerilim, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘resti’ ile yeni bir boyut kazanırken, kamu kurumlarının, özel sektörün ve vatandaşların kenetlendiği bu süreçte Katar’dan gelen 15 milyar dolarlık yatırım haberi de piyasalara can suyu oldu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-22 10:57:41

Katar’la sıra enerji köprüsünde

Katar'ın Türkiye yatırımlarında enerjinin de en önemli kalemlerden biri olarak öne çıktığına dikkat çeken enerji uzmanları Türkiye ile Katar arasında 5,2 milyar dolarlık dev bir enerji anlaşmasının yapıldığını ve Trakya'da gaz temelli dev bir kimyasal tesis inşaatı başladığını hatırlattı. Yenişafak'ta yer alan habere göre, Rusya ve İran'dan sonra doğalgaz kaynaklarında üçüncü sırada bulunan Katar ile Türkiye arasında hızlı gelişmeye açık sektörlerden birinin de enerji olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Katar'ın bu adımı diğer ülkelerin de önünü açabilir” görüşünde.

MERKEZ ÜLKE ROLÜ PEKİŞİR

Katar'ın, 130 bin doları bulan kişi başı gelir seviyesi ile dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğuna dikkat çekilirken, bu ülkenin Türkiye'yi yatırım için cazip ve güvenilir görmesi, yurt dışından milyar dolar tutarındaki fonlarından Türkiye'ye yeni girişlerinin önünü açacağı vurgulanıyor. Ayrıca, başka ülkelerin yatırımcıların Türkiye'ye yönelmesine de öncülük edeceği bildirildi. Türkiye'nin söz konusu yatırımla enerjide merkez ülke rolünün pekişeceğine dikkat çekiyor.

Bunun için gerekli finansal altyapının hazır olmasından dolayı çok hızlı hareket edilmesinin mümkün olduğu vurgulanıyor. 2 yıl önce Katar Milli Bankası Türkiye'de banka satın alması hatırlatılarak “Yine 2 ay önce Katar Riyali de bizim Merkez Bankası'nca alıp satılan dövizler arasına eklendi. Bunlar sayesinde Türkiye-Katar yatırım işbirliği vakit geçirmeden hayata geçirilebilir” deniliyor.

Haber Ara