Dolar

32,3325

Euro

35,1144

Altın

2.300,55

Bist

9.079,97

Katar krizinde Körfez'in hedefi Türkiye mi?

Körfez'de yaşanan krizi bugünkü köşesine taşıyan Sözcü Yazarı Zeynep Gürcanlı, krizin başladığı günden itibaren Türkiye ve Erdoğan özelinde sürüdürülen itibarsızlaştırma çabasına dikkat çekti. Gürcanlı, bu çabanın Türkiye'nin 'olası bir Kürdistan'a itirazını engellemek' olabileceğini söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-12 12:07:59

Katar krizinde Körfez'in hedefi Türkiye mi?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Gürcanlı bugünkü köşesinde Katar krizini yazdı. Krizin başından itibaren Suudi Arabistan tarafından Türkiye ve Erdoğan 

KRİZ KALICI DEĞİL

Katar krizi, kalıcı bir kriz değil. Büyük ihtimalle mevcut Katar Emiri Tamim'in “politika değiştirmesi” ya da bizzat “Katar Emiri'nin değiştirilmesi”yle yakında aşılır.
Ancak etkileri, özellikle de Türkiye'ye etkileri çok büyük olacaktır.

TÜRKİYE ve ERDOĞAN İÇİN İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABASI

AKP hükümetinin ölen Kralı için yas ilan ettiği Suudi Arabistan -inanılacak gibi değil ama- daha şimdiden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti hakkında itibarsızlaştırma faaliyetine başlamış durumda. Suudi Arabistan ile yancıları Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri kontrolündeki medyada sürekli Erdoğan ve AKP'nin, bu ülkelerin “terörist” ilan ettiği Müslüman gruplarla ilişkilerine ilişkin yazılar/fotoğraflar paylaşılmaya başlandı.

ABD HEMEN BENİMSEDİ

Bu itibarsızlaştırma çabası elbette Ankara'yı Rakka operasyonunda yok sayan ABD tarafından da hemen benimsendi. Trump'ın cuma günü yaptığı konuşmada Katar'a çok yüklenip, isim vermeden Katar'ın yanında duran ülkelere sert çıkışı, Katar'a asker göndermeye hazırlanan Ankara'nın da çok yakından izlemesi gereken bir gelişmeydi.

BU İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABASININ AMACI NE?

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AKP yönetimine yönelik “itibarsızlaştırma” çabasının amacı neydi? Yanıt basit… Oluşturulan bu imajla Türkiye'nin ilerde Suriye ya da Irak'ta ya da her ikisinde birden kurulacak “Kürdistan”a karşı olası itirazları şimdiden etkisizleştirildi.

İRAN OYUNU ÇÖZDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “farklı bir oyun oynanıyor, henüz çözebilmiş değiliz” dediği oyunu çözen ise İran oldu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesinde eş zamanlı saldırılar olur, bombalar patlarken Tahran'da kalmak yerine Ankara'ya geldi. Diplomatik kaynaklara göre İranlı bakanın Ankara'ya uyarısı da “Kürdistan” konusunda oldu. Irak ya da Suriye'de “Kürdistan” kurulmasına İran'ın da karşı olduğunu ifade eden Zarif, Erdoğan ve AKP hükümetine “bunu önlemek için güç birliği yapılmasını” önerdi.

Ancak belli ki Tahran'ın paylaştığı endişeler, Katar krizinin olası “ekonomik” yönünü düşünen Ankara'da pek etkili olamadı. Ve Erdoğan liderliğindeki AKP hükümeti Katar'a Mehmetçik gönderilmesine ilişkin anlaşmaları alelacele Meclis'ten geçirerek, bizzat Cumhurbaşkanı'nın “henüz çözemedik” dediği oyunun parçası oluverdi.

Kısacası…

Katar krizi tam bir “cambaza bak” numarası…

Ve ne yazık ki AKP hükümeti şu anda sadece “cambaza bakmakla” meşgul…

Haber Ara