Dolar

32,5874

Euro

34,8388

Altın

2.507,20

Bist

9.693,46

Katar: Körfez krizini çözmek için bir hamle var

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, “Körfez krizini çözmek için bir hamle var ve işlerin doğru yönde ilerleyeceğini umuyoruz” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-04 12:40:58

Katar: Körfez krizini çözmek için bir hamle var

Katar yönetiminden, son günlerde basında çıkan Körfez krizinin çözümüne yönelik çıkan haberlere doğrulama geldi

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Körfez krizini çözme yönünde hareket olduğunu doğruladı ve bu konuda ihtiyatlı bir iyimserlik dile getirdi.

Bakan Sani, Akdeniz Diyaloğu Forumu'na katılımı sırasında yaptığı konuşmada, bu hamlenin, 2017'den bu yana devam eden krizi sona erdirmek için tüm sorunların bir günde çözülmesine izin verip vermeyeceğini tahmin edemeyeceğimize işaret etti.

Bakan Sani, Doha'nın bu hamle konusunda iyimser olduğunu ve "işlerin doğru yönde ilerleyeceğini" umduğunu söyleyerek, herhangi bir çözümün kapsamlı olması ve Körfez'in birliğini garanti etmesi gerektiğini vurguladı.

Katar Dışişleri Bakanı Abdurrahman Al Sani, Doha ile Körfez komşuları arasında 2017'den beri devam eden krizi sona erdirme çabalarının bir parçası olarak Kuveyt'in verimli müzakereler duyurusunu da memnuniyetle karşıladı.

Kuveyt, Körfez krizini çözme çabalarında ilerlemeyi doğruladı

Kuveyt Dışişleri ve Enformasyon Bakanı Şeyh Ahmed Nasır El Muhammed El Sabah da, Körfez krizinin sona ermesine yönelik arabuluculuk çalışmaları çerçevesinde verimli görüşmelerin yapıldığını doğruladı.

Bakan Sabah, bölgedeki son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, bu müzakereler sırasında ilgili tüm tarafların Körfez'de uzlaşma sağlama isteklerini teyit ettiklerini belirtti.

Kuveytli Bakan Salah, ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı ve damadı olan Jared Kushner'a, anlaşmazlığı çözme yolunda elde edilen verimli sonuçlar için teşekkür etti.

Önceki gün Amerikan ekonomi kanalı Bloomberg'de çıkan bir haberde, “Suudi Arabistan ile Katar'ın, Amerikan yönetiminin arabuluculuk çabalarıyla 3 yıldan fazla süredir devam eden krizi sona erdirmek için ön anlaşmaya yaklaştı” denilmişti.

Kriz nasıl başladı?

Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn'in Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini dondurması ve hava sahalarını Doha'ya kapatmasıyla bölgede Körfez Savaşı'ndan bu yana yaşanan en ciddi kriz ortaya çıkmıştı.

Kriz Katar resmi haber ajansı QNA'da Katar Emiri Şeyh Temim Al Sani'ye atfen ABD karşıtı ve İran'ı destekler açıklamaların yayınlanmasıyla patlak verdi.

Doha, bunun siber saldırı sonucu ajansın sistemine sızan bilgisayar korsanlarının işi olduğunu ve Emir Şeyh Temim'in böyle bir açıklama yapmadığını duyurdu. Ancak bu adı geçen Körfez ülkelerini tatmin etmedi ve bu ülke sıkı bir ambargo başlattı.

ABD Başkanı Donald Trump da ablukaya destek mesajları verirken Doha'yı "stratejik ortak" gören Türkiye buna itiraz etti. Günlük gıda tüketiminin yüzde 75'inden fazlasını kara yolu ile Suudi Arabistan'dan temin eden Katar'ın yardımına Türkiye ve İran'dan kalkan kargo uçakları yetişti.

Kaynak: Ajanslar

Haber Ara