Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Katar Emiri, Arap Birliği Zirvesi'ni neden terk etti? Türkiye ve İran iddiası gündemde...

Dün Tunus'ta düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'nin açılış konuşması sırasında Türkiye ve İran'ın eleştirilmesi sebebiyle Katar Emiri Şeyh Tamim'in zirveyi terk ettiği iddia edildi. Fakat iddia ne doğrulandı ne de yalanlandı. Tunus basınına göreyse bu, planlı bir ayrılıştı. İşte ayrıntılar...

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-01 16:36:03

Katar Emiri, Arap Birliği Zirvesi'ni neden terk etti? Türkiye ve İran iddiası gündemde...

Arap Birliği Zirvesi'nin 30'uncu toplantısı dün Tunus'ta gerçekleştirildi. Başkanlığını Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid Sibsi yürüttüğü zirveye, aralarında Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz ile Katar Emiri Şeyh Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani'nin de olduğu 13 lider katıldı. Sudan, Cezayir, Umman ve Bahreyn ise zirvede devlet başkanı yardımcısı, başbakan yardımcısı ya da temsilci düzeyinde yer alıyor.

KATAR EMİRİ ZİRVEYİ ERKEN TERK ETTİ

Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani ise zirveden erken ayrılması dikkat çekti.

Katar resmi haber ajansına göre, Arap Birliği Liderler Zirvesi'nin açılış oturumuna katıldıktan sonra zirveden ayrılan Al Sani, toplantıdan Arap halklarının çıkarlarına katkı sunacak neticeler çıkması temennisinde bulundu. Katar ajansı, Emir Sani'nin neden erken ayrıldığına dair detayları paylaşmadı.

TUNUS CUMHURBAŞKANI'NA TELGRAF GÖNDERDİ

Al Sani, Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'ye telgraf göndererek, Tunus'ta bulunduğu süre içinde gördüğü misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

ZİRVEDEN İZLENİMLER: SEBEBİ TÜRKİYE ve İRAN'IN ELEŞTİRİLMESİ

Zirveyi takip eden yabancı gazetecilere göre Katar Emiri, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın açılış konuşmasında Türkiye ve İran'ı haksız yere suçlayan sözlerine tepki olarak zirveyi terk etti.

TUNUS BASINI: PLANLANMIŞ BİR AYRILIKTI

Tunus yerel basını ise Al Sani'nin ayrılmasının zirveye katılımından önce programlandığını yazdı.

GEÇEN SENEKİ ZİRVEYE KATILMADI

Katar, geçen yıl Suudi Arabistan'da düzenlenen zirveye katılmamıştı.

KATAR KRİZİ

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın terör suçlaması yönelttikleri Katar ile yaşadıkları krizin üzerinden 2 yıl geçti.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE, 5 Haziran 2017'de aldıkları ortak kararla Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Gelişen süreçte bu ülkeler Katar'a karşı ekonomik ve siyasi ambargo uygulamaya başlamıştı. Kuveyt de bu krizde ara bulucu rol üstlenmişti.

 

Haber Ara