Dolar

32,3980

Euro

35,1997

Altın

2.324,72

Bist

9.079,97

Katar'dan Yemen'e bin asker

Yemen'de Cuma günü 64 asker kaybederek ağır bir darbe alan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, ülkeye asker sevkiyatını hızlandırdı. Katar, ülkeye dün bin asker gönderdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-07 15:42:53

Katar'dan Yemen'e bin asker

Al Jazera Muhabiri Abdülmuhsi Şeyh, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki koalisyonun bugün ikinci bir asker sevkiyatı yapmasının beklendiğini söyledi. Şeyh, dün bine yakın Katarlı askerin Vedia Sınır Kapısı üzerinden Yemen'e girdiğini hatırlatarak, birliklerin orta ve ağır silahlar, füze ve gelişmiş iletişim sistemleriyle donanımlı olduğunu belirtti, bugün girmesi beklenen birliklerin daha büyük sayıda ve daha donanımlı olacağını da kaydetti.

Askerlerin varması planlanan noktayla ilgili ise Şeyh, koalisyonun askeri birliklerinin Merib'e gittiğini ve orada daha önce giren birliklerle birleştirildiğini ifade etti. Şeyh, girecek askeri birliklerle beraber Merib, Şebve, Cevf ve Aden'de başta olmak üzere Yemen'in genelinde toplam 10 bin koalisyon askeri olacağını belirtti.

Sana operasyonu

Katarlı birliklerin, koalisyonun hazırlığı içinde olduğu ‘Sana'yı kurtarma operasyonu'nun önemli ayaklarından biri olacağını kaydeden Al Jazeera muhabiri, koalisyonun bu hazırlık kapsamında Yemen'e 30 Apaçi helikopteri, füze fırlatma sistemleri ve zırhlı araçları gönderdiğini aktardı.

Koalisyon güçleri Suudi Arabistan tarafından desteklenen Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi yanlısı güçlere destek veriyor. Bu güçler çoğunlukta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler (BAE), Katar ve Bahreyn'den...

Hadi yanlısı birliklere eğitim sağlayan bu güçler, askerlere tank ve zırhlı araçların yanı sıra füze sistemlerinin de kullanımını öğretiyor.

Koalisyona en ağır darbe

Geçtiğimiz Cuma günü Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki koalisyon ordu deposuna düzenlenen saldırıda Birleşik Arap Emirliği'nden 45, Suudi Arabistan'dan ise 10 asker hayatını kaybetmişti. Koalisyonun karadan füzeyle gerçekleştirildiğini söylediği saldırı Husilerin yanında savaşan devrik lider Ali Abdullah Salih'in güçleri tarafından üstlenilmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri, Mart 2015'te Suudi Arabistan'ın oluşturduğu koalisyona dahil olarak Yemen'deki İran yanlısı Şii Husilere yönelik hava operasyonuna katılmıştı. O tarihten bu yana Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki koalisyon, sadece havadan düzenlediği operasyonlara ek olarak geçtiğimiz Çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Abdurrabu Hadi yanlısı Halk Direnişi'nin Merib ve Cevf kentlerinde Husilere yönelik kara operasyonu hazırlığı kapsamında Yemen'e kara birlikleri gönderdiğini açıklamıştı.

Yemen'de ne oluyor?

İran destekli Şii Husiler yaklaşık bir yıl önce başkent Sana'yı ele geçirmişti. Husiler İran'ın bölgedeki en büyük rakibi Suudi Arabistan tarafından desteklenen Cumhurbaşkanı Hadi'nin kaçtığı güney kenti Aden'e yürüyünce Riyad devreye girmişti. Suudi Arabistan'ın yanı sıra birçok Sünni Arap ülkenin destek verdiği koalisyon Mart ayından bu yana Husilerin mevzilerini vurmaya başlamıştı.

Ordu üzerinde büyük etkiye sahip eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih'in Şii Husilerle müttefik olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Hadi yanlısı güçlerin yönetimi yeniden ele geçirme konusunda işi zorlaşmıştı. Bir yandan Husiler ve devrik Salih güçleri, diğer yandan Hadi yanlısı güçler arasındaki çatışmalar ülkeyi kaosa sürüklerken, siyasi çözüm çabalarını da sabote etmişti.

Savaştan önce zaten en fakir Arap ülkelerinden biri olan Yemen'de çatışmalardan dolayı insani durum hepten kötü bir boyuta ulaştı. Ülkede fakirlikle mücadele eden yaklaşık 13 milyon kişi var. 

BM'ye göre, çatışmaların başladığı Mart ayından bu yana yaklaşık 100 bin kişi Yemen'i terk etti. Ülkede 1,2 milyon kişi yerinden edildi ve çatışmalarda yaklaşık 5 bin kişi hayatını kaybetti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara