Dolar

32,5004

Euro

34,8019

Altın

2.486,41

Bist

9.537,83

Katar'a 'abluka', Mescid-i Aksa’ya İsrail bayrağının çekildiği güne 'denk geldi'

Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Katar’ı ablukaya aldıkları tarih 5 Haziran 2017. İsrail, 50 yıl önce tam da o gün Mescid-i Aksa’ya İsrail bayrağı çekmişti...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-09 14:59:22

Katar'a 'abluka', Mescid-i Aksa’ya İsrail bayrağının çekildiği güne 'denk geldi'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Karar Yazarı Hakan Albayrak, bugünkü köşesinde "5 Haziran" aşlıklı bir yazı kaleme aldı. Albayrak, işaret ettiği tarihin önemini ise şu şekilde anlattı:

5 HAZİRAN

"İsrail'in 5 Haziran 1967'de Ürdün, Mısır ve Suriye'ye saldırmasıyla başlayan “6 Gün Savaşı”nda Doğu Kudüs'ün de dahil olduğu Batı Şeria toprakları işgale uğradı, Mescid-i Aksa'ya İsrail bayrağı çekildi. Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Katar'ı ablukaya aldıkları tarih (5 Haziran 2017), bu felaketin 50'nci yıldönümüne denk geliyor. Tesadüf mü? Tevafuk mu?"

Yazısının devamında bu sorulara cevap veren Albayrak şöyle söyledi: "Filistin kökenli Mısırlı şair Temim Barguti'ye göre bilinçli bir tercih."

"DİRENİŞLERE VE DEVRİMLERE SAHİP ÇIKMAKTAN BAŞKA SUÇU OLMAYAN BİR ÜLKE..."

Facebook sayfasında şöyle yazmış Barguti:

“İsrail'in Kudüs'ü işgalinin 50'nci yıldönümünde bir Mısır-Suud-BAE-Bahreyn-İsrail ittifakı, son yirmi yıl boyunca Filistin ve Lübnan direnişlerine ve Arap devrimlerine -bilhassa İsrail'in müttefikini iktidardan düşürüp Camp David'in Kahire'deki askerî otoritesini tehdit eden Mısır Devrimi'ne- sahip çıkmaktan başka suçu olmayan bir Arap ülkesini karadan ve havadan ablukaya alıyor.

Doha'yı Suriye, Libya, Yemen nedeniyle veya Amerikan üssünden ötürü cezalandırmıyorlar. El Cezire televizyonunun Irak, Lübnan ve Gazze savaşlarındaki şahitliğinden ötürü cezalandırıyorlar. 2009'da, 2012'de, 2014'te Filistin direnişine ve 2000 ile 2006'da Lübnan direnişine verdiği destekten ötürü cezalandırıyorlar. Mübarek'in 2011 baharında devrilişinden ötürü cezalandırıyorlar.

Macbeth sendromundan muzdarip olup elindeki eski kanı yenisiyle yıkayan yolsuz bir subay (Mısır diktatörü Sisi –ha.) ile kral olmak için acele eden ve taht yolunda kuzenini ne pahasına olursa olsun çiğnemeye azmeden bir ergen (Suudi Arabistan 2. Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman –ha.), 5 Haziran tarihini, ülkelerini İsrail'in stratejik derinliğine soktuklarını ilan etmek için özellikle seçti.”

"SUUDİLERİN OYUNUNU BOZAN İKİ GELİŞMEDEN BİRİNCİSİ"

TBMM'nin Katar'a asker göndermeyi içeren teskereyi kabul etmesine ilişkin de değerlendirmede bulunan Albayrak, "Türkiye bir kere daha iyilerin kahramanı oldu" dedi ve bir bilgi paylaştı:

"İnternetteki Middle East Eye sitesinde Katar aleyhindeki kampanyanın niçin başarısızlığa mahkûm olduğuna dair bir yazı kaleme alan David Hearst, Katar'a Türk askerlerinin gönderilmesine imkân tanıyan bir kararın Türk parlamentosunda kabul edilmesini “Suudi Arabistan'ın oyununu bozan iki gelişmenin birincisi” olarak görüyor. Hearst'e göre diğer tayin edici gelişme ise İran yönetiminin Tahran'daki terör saldırılarını Suudi Arabistan'a mal etmesi."

Haber Ara