Dolar

32,5597

Euro

34,9862

Altın

2.426,19

Bist

9.722,09

Katalonya'nın ardından Bavyera da bağımsızlık istiyor

Almanya'nın zengin eyaleti Bavyera'da 1946 yılında kurulan Bavyera Partisi, Almanya'dan ayrılmak için kampanya başlattı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-06 09:49:54

Katalonya'nın ardından Bavyera da bağımsızlık istiyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İspanya'da yaşanan Katalonya depreminin ardından Avrupa ülkelerini endişelendiren ayrılıkçı hareketler konusunda ilk ses Almanya'dan yükseldi. İddialara göre Almanya'nın zengin eyaletlerinden 'Bavyera' bağımsızlık için adım atacak...

"FARKLI BİR DİL KONUŞUYORUZ"

Junge Welt gazetesinden Claudia Wangerin'in haberine göre, ayrılıkçı Bavyera Partisi'nin en önemli adımlarından biri 'dil' konusunda olacak. yakın zamanda Avrupa Adalet Divanı'na başvuracak olan parti, Bavyera dilinin Almanca'dan başka bir dil olduğu konusunda bilirkişi raporu talebinde bulunacak.

BAVYERA EYALETİ

Bavyera eyaleti, Almanya'nın coğrafi olarak en büyük, nüfus itibariyle ise ikinci büyük eyaleti durumunda. Alman otomotiv sektörünün merkezi konumundaki eyalette, işsizlik oranı ülkenin en düşük seviyesinde.

"AYRILMAK BİZİM MEŞRU HAKKIMIZ"

Bavyera Partisi'nin resmi Facebook hesabından yapılan açıklamada, ''Bavyera'nın özgürlüğü#, Bavyera'nın Federal Almanya Cumhuriyeti'nden ayrılması bizim meşru hakkımızdır!'' ifadelerine yer verildi.

DAHA ÖNCE REDDEDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl Bavyera'dan Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bir dilekçeye yanıt veren mahkeme, Bavyera'nın Federal Almanya Cumhuriyeti'nden ayrılması konusunda referanduma gidilmesini reddetmişti.

"BAVYERASIZ ALMANYA İÇİN BAVYERA PARTİSİ"

''Bavyerasız Almanya için Bavyera Partisi'' sloganının kullanan parti, 28 Ekim 1946'da Münih'de kuruldu. Partinin ''Freies Bayern'' adında çıkardığı bir gazete bulunurken, Genç Bavyera Birliği (JBB) adlı gençlik teşkilatı ve belde meclis üyeliklerinde 13 temsilcisi bulunuyor. Ayrıca parti, 2016 yılında çıkarılan partiler yasası gereğince kamu kasasından 178 bin avro ödenek almıştı. Bavyera Partisi'nin 6 bin üyesi bulunuyor.

Avrupa Hür Birliği'nin (EFA) de üyesi olan parti, 2009 seçimlerinde 48 bin oy olmıştı.

KATALONYA REFERANDUMU

Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmak için gerçekleştirdiği referandum, İspanyol polisinin sert müdahalesiyle akıllara kazınmıştı. Geçtiğimiz pazar günü çok sayıda insanın yaralandığı müdahalede polis, kurulan sandıkları toplamış, oyları çöp poşetlerine doldurmuş ve sırada bekleyen seçmenlere coplarla saldırmıştı.

AB ve BM ise İspanyol polisinin müdahalesine uzun süre sessiz kalmıştı. Katalonya Özerk Yönetim Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, İspanya hükümetini ve Avrupa Birliği'ni "Beni hayal kırıklığına uğratan şey, neden AB'de polisin tutumu sert bir şekilde eleştirilmiyor? Avrupa halkının temel özgürlük hakları ihlal edildi. Ancak AB'den bir şey gelmiyor. Aynısı Türkiye, Polonya veya Macaristan'da olsa buna karşı öfke oldukça büyük olur" diyerek eleştirmişti.

Almanya'dan ilk tepki ise Almanya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Michael Roth'dan gelmişti. Roth "Ayrılıkçılık hiçbir sorunu çözmez. Tüm AB üyeleri hukukun üstünlüğü ve demokrasinin ilkelerine saygı göstermeli ve katı şekilde sadık kalmalı" ifadelerini kullandı.

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, ise "İspanya'nın istikrarıyla yakından ilgiliyiz. Siyasi alanda orada olan her şeyde hukukun üstünlüğüne saygı duyulması önemlidir. Şansölye Merkel herhangi bir arabulucuk yapmak için çaba sarf etmiyor. Bu İspanya'nın iç meselesidir" demişti.

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, bu yorumlara Katalonya krizinin artık İspanya'nın iç meselesi olmadığını, uluslararası arabuluculuğa ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek cevap vermişti.

(İlgili habere gitmek için tıklayınız)

740425

Haber Ara