Dolar

32,5395

Euro

34,8920

Altın

2.432,87

Bist

9.645,02

Katalonya'da bağımsızlık referandumu tartışmaları

Katalonya Başkanı Puigdemont, Katalanların referandumda oy kullanma merkezlerini öğrenmeleri için internet sitesi açıldığını duyurdu- İspanya basını, Katalonya yönetiminin girişimini, 'yeni bir meydan okuma' olarak yorumladı- Katalonya'daki bağımsızlık yanlıları, jandarmanın dünkü operasyonunda gözaltına alınan 14 kişinin serbest bırakılmasını istedi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-21 21:26:26

Katalonya'da bağımsızlık referandumu tartışmaları
İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi hükümeti, yasa dışı edilen ve jandarmanın operasyonlarıyla engellenmeye çalışan 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumu girişimlerini sanal ortama taşıdı.

Katalonya özerk yönetim hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Katalanların referandumda oy kullanma merkezlerini öğrenmeleri için internet sitesi açıldığını duyurdu.

Puigdemont, açılan internet sitesine giren Katalanların kimlik numaraları ve doğum tarihleriyle referandumla ilgili bilgilere ulaşabileceklerini açıkladı.

İspanya basını, Katalonya yönetiminin girişimini, "yeni bir meydan okuma" olarak yorumladı.

İspanya Anayasa Mahkemesi, bağımsızlık referandumunu organize etmek için Katalonya yerel yönetiminin atadığı Seçim Kurulu üyelerine göreve başlamalarından bu yana gün başına 6 bin ila 12 bin avro para cezası verirken, kurulun kapatılması için 48 saat süre tanıdı.

Barselona Mahkemesi, Katalonya yerel yönetiminin referandumla ilgili bu zamana kadar 6,2 milyon avroluk harcama yaptığı iddialarını araştırmak için soruşturma başlattı.

- "Oy kullanacağız"

Öte yandan binlerce Katalan, referandum ile ilgili gözaltına alınanlara destek vermek için eylem yaptı. Katalonya'daki bağımsızlık yanlıları, Barselona'daki Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJC) önünde toplandı.

Katalonya Meclis Başkanı Carme Forcadell'in öncülük ettiği eylemde, jandarmanın dünkü operasyonunda gözaltına alınan 14 kişinin serbest bırakılması istendi. Gözaltındakileri "kamu hizmetkarları" olarak tanımlayan Forcadell kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, "Yalnız değiller. Onlar için mücadele eden bir halk arkalarında. Çünkü onlar bizim kahramanımız. Burada olmamız korkmadığımızı gösteriyor. Bunu referandumda oy kullanarak da göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

"Bağımsızlık" ve "Oy kullanacağız" sloganları atan binlerce kişi ellerindeki oy sandıklarıyla İspanyol hükümetine bir kez daha "referandum olacak" mesajı vermeye çalıştı.

Yasa dışı olmasına rağmen referandumu organize etmek suçundan gözaltında bulunan üst düzey kamu çalışanlarının mahkemede ifade verme işlemlerine yarın da devam edilecek.

Jandarma tarafından dün başlatılan operasyonda referandumla bağlantılı 10 milyona yakın oy kağıdına ve dokümana el konulmuş ve 14 kişi gözaltına alınmıştı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da bu operasyon sonrasında yaptığı açıklamada "Referandum artık yapılamaz" demişti.

Haber Ara