Dolar

32,3697

Euro

34,9616

Altın

2.325,62

Bist

9.075,30

Katalonya bağımsızlık referandumu için tarih verdi

İspanya'da merkezi hükümetin karşı çıkmasına ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına rağmen Katalonya Özerk Yönetimi, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumuna gideceğini açıkladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-09 14:08:20

Katalonya bağımsızlık referandumu için tarih verdi

Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont, hükümet üyeleriyle basın karşısına çıkarak yaptığı açıklamada, referandumda "Katalonya'nın cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz" sorusunun yöneltileceğini duyurdu. Puigdemont, referandum sorusunun bölgede konuşulan Katalanca, Aranes ve İspanyolca olmak üzere 3 dilde yöneltileceğini belirtti.

Ocak 2016'da Katalonya Başkanı olarak göreve gelmesinden bu yana 'ya referandum ya referandum' sözü verdiklerini vurgulayan Puigdemont, anlaşmalı bir referanduma gitmek için yaptıkları tüm girişimlerin İspanyol hükümeti tarafından geri çevrildiğini söyledi.

​Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras da İspanyol hükümetinin ekonomik anlamda Katalonya'yı 'bir felaketin eşiğinde' bıraktığını savundu: "Katalonya'da vatandaşların sandığa giderek oylarıyla karar vermesini sürekli engelleyen İspanyol devletinin politikalarıyla, sosyal güvenlik fonlarında büyük kayıp oluştu, kamu açıkları büyüdü, yatırımlar durdu, altyapı projeleri engellendi."

​Bu arada Katalonya'nın hiçbir şekilde yasal bir referandum gerçekleştiremeyeceğini bugüne kadarki tüm açıklamalarında vurgulayan İspanyol hükümetinin, 1 Ekim'de yapılacağı duyurulan bağımsızlık yanlısı referandumun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor.

Katalonya'da 9 Kasım 2014'te yapılan ve Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği referanduma katılım yüzde 37.2 düzeyinde olmuş ve yüzde 80.76'lık bir oran Katalonya'nın bağımsızlığı için oy kullanmıştı.

Haber Ara