Dolar

32,4906

Euro

34,9589

Altın

2.435,08

Bist

9.716,77

Kastillo Yolu günde ortalama 900 kez vuruluyor

Halep şehir merkezini dünyaya bağlayan Kastillo Yolu, havan mermileri ve füzelerle günde ortalama 900 kez vuruluyor. Şehre girmek ya da şehirden kaçmak isteyenler araçlarıyla hızla geçmek istiyor, ancak bazıları bombaların hedefi olmaktan kurtulamıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-19 12:00:08

Kastillo Yolu günde ortalama 900 kez vuruluyor

Yeni Şafak'tan Cihat Arpacık'ın haberine göre; 2013 yılından buyana bombalanan Halep'te bombardımanın şiddeti Ramazan'ın gelmesiyle arttı. Rus uçakları ve Esed rejimine ait topçu birliklerinin amacı, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde 400 bin sivilin yaşadığı Halep'i kuşatmak. Halep'i dış dünyaya bağlayan Kastillo Yolu da alınırsa şehir tam anlamıyla kuşatılmış olacak. Rejim güçleri daha önce Kastillo'yu kontrol altına almak için kara operasyonları düzenlemiş ancak bu harekatlar başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Rejim güçleri şimdi Kastillo'yu çok ağır bir bombardımana maruz bırakarak yolu kullanıma kapatmaya çalışıyor. Özellikle Şeyh Yusuf Tepesi'nden yapılan havan ve füze atışları ile Rus uçakları ve rejim helikopterleri bu yolu günde ortalama 900 kez vuruyor.

KASTİLLO'DA CAN PAZARI

14 Haziran'da Halep'e girmek üzere Babül Hava Sınır Kapısı'nda bindiğimiz araç, öğle vakti saat 14:30 sıralarında Kastillo'dan geçerken yolun durumu nedeniyle arıza yaptı ve bombardımanın tam ortasında durmak zorunda kaldık. Yol belirsiz aralıklarla gelişigüzel bombalanıyordu. Yolun üstünde devamlı uçak, helikopter veya insansız hava araçlarının dolaştığını görüyorduk. Açık bir arazi olduğu için hedef olma riskimiz büyüktü. TvNet kameramanı Hakan Şengül ile birlikte aracımızı yol ortasında bırakıp daha önce vurulan yerlerdeki moloz birikintilerinin içinde siper aldık.

O GÜN 7 ARACI VURDULAR

Yol boyunca yükselen siyah dumanların içinden çıkan araçlar şehri terk ederek bir bilinmeze doğru gidiyordu. Aynı şekilde Halep'teki ailelerini görmek üzere şehre girmeye çalışan araçlar da vardı ve büyük bir tehlikeyi göze alarak bu bombardımanın içinden son sürat geçmek zorundaydılar. O gün Halep'ten kaçmaya veya Halep'e girmeye çalışan 7 araç top ve uçak atışları sonucu vuruldu. 9 Suriyeli bu atışlarda hayatını kaybetti.

HER GEÇEN AÇIK HEDEF



Kastillo'ya düşen bombalar burada hurdaya dönmüş araç sayısını günden güne artırıyor.



Dönüş yolunda rejim güçleri tarafından vurulan araçların sayısında bariz bir şekilde artış olduğu gözlemlenebiliyor. Yolun bir kısmı şiddetli bombardıman nedeniyle vurulan otomobillerin hurdaları tarafından kapanmış durumda. Ancak Halepliler tüm bu yaşananlara rağmen bu yolu kullanmak zorunda. Çünkü başka çare yok. Özellikle insani yardımlar için kullanılan Kastillo kapanırsa şehirde insani kriz başlayabilir.

Haber Ara