Dolar

32,5976

Euro

34,7961

Altın

2.488,42

Bist

9.457,82

Kasım Süleymani'nin yeni hedefi: Lazkiye

İran Devrim Muhafızları’nın yurt dışı operasyonlar birimi Kudüs Güçleri kumandanı Kasım Süleymani Suriye’nin batısında İran askerleri ve Lübnan Hizbullah’ı milislerine komuta ediyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 15:52:40

Kasım Süleymani'nin yeni hedefi: Lazkiye

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

Geçmişte, İran'ın yurt dışı opreasyonlar kuvvetleri, IŞİD'e ve diğer cihad yanlısı gruplara karşı başlatılan büyük operasyondan önce, Irak ve Suriye'de önemli mevzilerde görüntülenmişti.

Süleymani'nin son kaydedilen fotoğrafları sosyal medyada yayımlandı. Suriye'nin batı şehri Lazkiye'de olduğu Reuters haber ajansı tarafından doğrulandı. Ajansa göre Süleymani “Üzerine koyu renk bir kıyafet olan Süleymani elinde mikrofon olduğu halde kamuflaj giymiş İran askerleri ve Hizbullah milislerine hitap ediyor”.

Fotoğraflarda Süleymani'ye yorgunluktan bitap düşmüş bir grup insan eşlik etmekte. Yanında duran insanların yüzü, kimlik tespitleri yapılmasını engellemek için flulaştırılmış. Onu dinleyen silahlı askerlerin üzerinde ABD Deniz Piyadelerinin giydiğine benzer kamuflaj bulunmakta.

Lazkiye, uzun süreden beri Esed ailesinin kalesi haline gelen batı sahil şehridir. Ceyşü'l Fetih grubu Esed'in buradaki varlığına son verebilmek için bölgeye saldırılar düzenledi. İki gün önce Nusret Cephesi lideri Colani rejimin Sünni köylerini, cihad yanlısı grupların ve muhalif güçlerin kontrol ettiği şehirleri helikopterle bombalamasının intikamını almak için ayrım yapılmaksızın Lazkiye köylerini bombalayacağını açıkladı.

İran'ın Hama ve Halep'te Ceyşü'l Feth'in kontrolünde olan bölgelerde Esed rejiminin saldırılarını desteklemek üzere bu bölgelere binlerce asker indirdiği aktarılmakta. Ancak Suriye rejimi İstihbarat Bakanı Umran el Zoubi, İran'ın Suriye'deki varlığının arttığı iddialarını reddetti. Zoubi, Suriye'de sadece rejim askerlerine danışmanlık yapmak üzere İran askeri danışmalarının bulunduğunu söyledi.

Süleymani, Suriye'de cihad yanlıları ve muhaliflere karşı savaşmak için Hizbullah'ın yanında Suriye ve Irak milislerini organize etmekte oldukça etkili bir figür. Irak'ta, IŞİD'e karşı savaşmak üzere Şii milislerin eğitip donatılmasına önemli bir rol üstlenmişti. Bu milislerin liderlerindan bazıları Amerika'nın Global Teröristler listesinde bulunmaktadır ki bu insanlarla Süleymani'nin yan yana pozları kaydedilmişti.

Rusya, Suriye iç savaşına çok büyük ihtimalle İran ve Süleymani vasıtayla girdi. Temmuz ayında Süleymani'nin, BM yolculuk yasağı olmasına rağmen, Rusya'ya gittiği ve Devlet Başkanı Putin ve Savunma Bakanı Shoigu ile görüştüğü bildirildi.

longwarjournal.org sitesinde yayımlanan haber Melahat Kemal tarafından TIMETURK için Türkçe'ye aktarılmıştır.

Haber Ara