Dolar

32,5070

Euro

34,9842

Altın

2.432,37

Bist

9.810,09

'Kasım Süleymani'nin ölümü ilaç gibi geldi...'

Abdulkadir Selvi, İran'daki bir gazeteci arkadaşının yaşanan son gelişmeleri bu şekilde değerlendirdiğini aktardı: 'Trump tüm İran'ı birleştirdi. Süleymani'nin ölümü protestolar nedeniyle zor günler yaşayan İran için ilaç gibi geldi.'

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-07 09:33:30

'Kasım Süleymani'nin ölümü ilaç gibi geldi...'

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde Kasım Süleymani'nin ölümüne ilişkin İran'da bulunan bir gazeteci arkadaşının değerlendirmelerini aktardı.

İşte yazının ilgili bölümü:

TRUMP İRAN'I BİRLEŞTİRDİ

Kasım Süleymani'nin cenaze töreni için Ayetullah Humeyni'den sonraki en büyük katılım deniliyor. Süleymani, dün dini lider Hamaney'in gözyaşları içinde kıldırdığı cenaze namazından sonra bugün memleketi olan Kirman'da toprağa verilecek.

İRAN'A İLAÇ GİBİ GELDİ

Tahran'da Süleymani'nin cenaze törenini izleyen bir meslektaşımla konuştum. Daha önce de İran'daki protesto eylemleri sırasında görüşürdük. İran'da gençlerin ve kadınların öncülük ettiği bir dip dalganın geliştiğini söylerdi. Bu kez Süleymani'nin öldürülmesinin, protestolar nedeniyle zor günler yaşayan İran için ilaç gibi geldiğini söyledi. “Trump, Süleymani'yi öldürerek İran'ı birleştirdi” dedi.

TRUMP HEM AZİL BASKISINI AZALTTI HEM DE SEÇİMLERİ CEBİEN KOYDU

ABD başkanlarının iki dönemine dikkat etmek gerekiyor. Seçim dönemiyse, seçimleri kazanabilmek için her türlü çılgınlığı yapabiliyorlar. En yakın örnek, Bağdadi ve Süleymani'nin öldürülmesi. Trump, iki operasyonla hem üzerindeki azil baskısını azalttı hem de kasım ayındaki seçimi cebine koydu.

İkinci dönem ise, başkanların topal ördek oldukları son 2 yılları.

ABD derin devletinin ipleri ele geçirdiği ara dönemde darbeler, suikastlar dahil her şey olabiliyor. CIA'in Türkiye istasyon şefi Paul Henze, 12 Eylül darbesini Carter'a “Bizim çocuklar başardı” diye bildirmişti. Carter, 12 Eylül'den 1 yıl sonra başkanlığa veda etti.

15 Temmuz darbe girişimi ise Obama'nın son aylarına denk gelmişti. 15 Temmuz'u Obama'ya “Pensilvanya'daki sakinimiz başaramadı” diye mi bildirdiler, orasını bilmiyorum ama ABD, 15 Temmuz'a günlerce sessiz kalmıştı. Obama ise darbeden 4 gün sonra aradığı Erdoğan'a demokratik değerleri hatırlatmıştı.

 

Haber Ara