Dolar

32,5989

Euro

34,8796

Altın

2.497,67

Bist

9.618,94

Kasım Süleymani için Türkiye'de anma programı düzenlenmesine tepki

ABD-İran arasında gerginliğe yol açan Süleymani suikasti üzerinden bir yıl geçerken, suikastin 'yıl dönümü' münasebetiyle İran İslam Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği, Süleymani için anma programı düzenleneceğini duyurdu

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-02 20:04:02

Kasım Süleymani için Türkiye'de anma programı düzenlenmesine tepki

suleymani

Süleymani için düzenlenecek anma programı, bugün (2 Ocak 2021) tarihinde saat 15.00'te çevirim içi gerçekleştirileceği duyuruldu.

1396083014031499912564744

Programa İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, avukat-eğitimci yazar Emin Güneş, araştırmacı-eğitimci Hüseyin Taş ve araştırmacı-eğitimci Aydın Altay konuşmacı olarak katılacağı belirtildi.

548406-1761509442

"Direniş yolu şehidi Süleymani…"

Etkinliğin duyurusu ve afişi ise tartışmalara yol açtı. Duyuruda Kasım Süleymani için kullanılan "Şehadetinin yıldönümünde direniş yolu şehidi Kasım Süleymani" ifadeleri dikkat çekti.

Sosyal medyada kimi kullanıcılar, Süleymani'nin Suriye'de binlerce çocuğun "katili" olduğunu ifade ederek Saadet Partisi ve HÜDA PAR temsilcilerinin etkinliğe konuşmacı olarak katılmasını eleştirdi.

Murat Yılmaz

Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Üyesi Yılmaz'dan eleştiri

Etkinliğe eleştiride bulunanların arasında Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Siyaset Bilimcisi Dr. Murat Yılmaz da yer aldı.

"İslamcılık" diye başka bir ülkenin menfaat ve kurumlarını savunmanın artık bitmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Herhangi bir Türk subayı, özel harpçisi yahut istihbaratçısı için İran'da buna benzer bir toplantı yapılabilir mi? İran'daki siyasetçi, gazeteci, aydın, Türkiye Büyükelçisi böyle bir toplantıya katılabilir mi? Bu hayal dahi edilemezken Türkiye bu rezalete nasıl izin verebilir?" diye tepki gösterdi.

"Buna izin verecek hukuk sistemi ve ülke var mı?"

Yılmaz, Saadet Partisi'ne de isim vermeden 'Milli Görüş' üzerinden şu sözlerle tepki gösterdi: "Başka bir ülkenin üstelik Özel Kuvvetler Komutanı'nın anma toplantısına katılmak değil, milli görüşle, hiçbir millilik kıstasıyla bağdaşmaz... Buna izin verecek bir hukuk sistemi yahut bunu hazmedecek bir ülke var mıdır acaba?"

548416-1208090451

"Türk bir komutan için Tahran'da benzer bir toplantı düzenlense İranlılar katılır"

Independent Türkçe'nin aktardığı habere göre, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı  Bitmez, yapılanların tartışmadan ziyade iftira boyutuna gittiğini söyledi.

Süleymani için düzenlenecek anma programına konuşmacı olarak katılmasının eleştirilecek bir yönünün olmadığını bu nedenle tartışmaları anlamsız bulduğunu ifade eden Bitmez, şehit edilen üst düzey bir Türk komutan için Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'nde anma töreni düzenlenmesi halinde İran'da siyasi parti temsilcilerinin bu programa katılabileceğine inandığını söyledi.

Saadet Partisi ve daha önce temsil ettikleri siyasi partilerin mensupları olarak bugüne kadar hep Müslümanların birliğini ve beraberliğini savunduklarını dile getiren Bitmez, "Mezhep ve ırk ayrımının kullanılarak Müslümanların ve ülkelerimizin parçalanmamasına karşı çıkan bir yapıyız" dedi.

RfUg4Y-x

HÜDA PAR'lı Güneş: "Kasım Süleymani şehittir"

Etkinliğe konuşmacı olarak katılacaklardan biri olan avukat Emin Güneş, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel İdare Kurulu üyesi. Ancak Güneş, siyaseçi kimliğiyle değil, hukukçu ve eğitimci kimliğiyle katıldığını söyledi.

Tartışmalar konusunda kimseyi muhatap almadığını ifade eden Güneş, "Herkes bildiğini yapıyor ve yazıyor. Kasım Süleymani'yi beğenen olduğu gibi beğenmeyenler de var. İnsanlar, peygamberleri bile eleştirmişler bizi mi eleştirmeyecekler" dedi.

"HÜDA PAR adına programa katılıyor değilim" diyen Güneş, "Bana göre Kasım Süleymeni şehittir. İran'daki bilim adamı Fahrizade'ye yönelik suikastı da lanetledim. Programda HÜDA PAR'ın görüşlerini değil, kendi fikirlerimi dile getireceğim. Kasım Süleymani için dediğim her şeyin arkasındayım. Bana göre kesinlikle şehittir" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara