Dolar

32,3228

Euro

35,1013

Altın

2.301,52

Bist

9.079,97

Kaset' soruşturması şüphelileri de 'ByLock' kullanmış

Baykal ve bazı eski MHP'li vekillere ait olduğu ileri sürülen görüntülerle ilgili soruşturmanın sevk yazısında, bazı şüphelilerin telefonlarında, FETÖ mensuplarının haberleşmekte kullandıkları 'ByLock' programının bulunduğuna yer verildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-23 15:29:51

Kaset' soruşturması şüphelileri de 'ByLock' kullanmış

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve bazı eski MHP milletvekillerine ait olduğu ileri sürülen görüntülerle ilgili soruşturma kapsamında 38 şüphelinin tutuklanması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının sulh ceza hakimliğine gönderdiği sevk yazısında, bazı şüphelilerde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının haberleşmekte kullandıkları "ByLock" isimli programın bulunduğuna yer verildi.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderdiği sevk yazısında, 2010'da CHP Genel Başkanı olan Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile MHP Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekilleri olan müştekiler Ümit Şafak, Recai Yıldırım, Metin Çobanoğlu, Osman Çakır, İhsan Barutçu, Ahmet Deniz Bölükbaşı, Bekir Aksoy, Mehmet Ekici ve Bülent Dinmez'e ait olduğu iddia edilen görüntülerin çekilmesi ve internette yayınlanması eylemleri dolayısıyla, başsavcılığın şüpheliler hakkında "FETÖ üyesi olmak, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, konut dokunulmazlığını ihlal, şantaj ve tehdit suçlarından" soruşturma yürüttüğü belirtildi.

Yazıda, alınan tanık ve gizli tanık beyanları, bir kısım şüphelilerin ikrarlarını içerir beyanları, görüntü ve ses kaydetme cihazı yerleştirilen evlerdeki incelemelerde elde edilen deliller, görüntü analizleri sonucu toplanan deliller, şüphelilerin kullandıkları telefonlar üzerinde yapılan HTS inceleme tutanakları, bazı şüphelilerin imzalarının olduğu iletişimin dinlenmesine ilişkin belgelerdeki imza ve paraflar ile şüpheli Bekir Tezol, Ertan Aslan, Yücel Bilgiç, Özgür Öztürk, Nurullah Karataş, Okan Aytekin, Şaban Albayrak, İzzet Yılmaz, Akif Buyrukoğlu, İsa Eker, Ahmet Yılmaz Ekiz, Emrah Kanmaz, Ersin Erdin, Mustafa Tokmak, Aslan Fakıoğlu, Yener Dönmez, Muammer Acar, Abdulvahit Tunçay'ın, FETÖ mensuplarının haberleşmekte kullandığı "ByLock" isimli programı telefonlarında bulundurduklarına yer verildi.

Yazıda, toplanan tüm deliller değerlendirildiğinde, şüphelilerin atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli şüphe halini oluşturan somut deliller bulunduğu, şüphelilere isnat edilen suçun CMK'daki katalog suçlardan olduğu ve kaçma ihtimalleri dikkate alınarak, şüphelilerin tutuklanmaları istendi.

TAMAMI TUTUKLANDI 

Nöbetçi sulh ceza hakimliği, savcılığın talebi doğrultusunda 38 şüphelinin de tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanan şüpheliler şunlar:

"Ömer Altıparmak, Ertan Arslan, Yücel Bilgiç, Özgür Öztürk, Nurullah Karataş, İsmail Mehdi Temiz, Okan Aytekin, Selim Yasdıbaş, Türkay Aydın, Ahmet Kabaağaç, Mehmet Koçak, Şaban Albayrak, İzzet Yılmaz, Hakan Kırdağ, Akif Buyrukoğlu, Temur Çıyrak, İsa Eker, Ahmet Yılmaz Ekiz, Abdullah Bayrak, Ahmet Arif Atak, İbrahim Nuhoğlu, Osman Oktay Ilıcan, Muhittin Kantemiz, Ahmet Uyguç, Bekir Tezol, Sinan Altıparmak, Davut Ersoy, Hikmet Necioğlu, Yasin Akgün, Yusuf Dağdelen, Emrah Kanmaz, Ersin Erdin, Mustafa Tokmak, Aslan Fakıoğlu, Yener Dönmez, Abdulvahit Tunçay, Muammer Acar ve Yiğit Uyar."

Şüphelilerden Ömer Altıparmak, geçmişte Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevindeydi. Altıparmak hakkında, FETÖ ile bağlantılı birçok soruşturma açıldı. Altıparmak, kamuoyunda "Böcek" davası olarak bilinen, başbakanlığı sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine dinleme cihazı konulması ile siyasetçi, gazeteci, bürokrat ve avukatların da arasında bulunduğu birçok kişinin usulsüz dinlenmesine ilişkin davalarda da yargılanıyor.

Şüphelilerden daha önce Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğünde emniyet amiri olan Ertan Arslan ile Selim Yasdıbaş, Ahmet Kabaağaç, Nurullah Karataş, Özgür Öztürk, İzzet Yılmaz, Davut Ersoy, Hikmet Necioğlu, Yasin Akgün, Yusuf Dağdelen ve Abdulvahit Tunçay, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden ve "VIP dinleme davası" olarak bilinen davanın sanıkları arasında bulunuyor.

Yener Dönmez ise Baykal'a ait olduğu öne sürülen görüntülerin yayınlandığı internet sitesinde sorumluydu.

AKTEPE'NİN BEYANI 

Tutuklananlardan Ömer Altıparmak ve emniyet mensubu Okan Aytekin'in isimleri, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe'nin ifadesinde de geçmişti. Aktepe, bu şüphelileri, "örgütle bağlantılı olduklarını bildiği isimler" arasında saymıştı.

"Kaset" soruşturması kapsamında gözaltına alınan 9 şüpheli ise adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

Haber Ara