Dolar

32,5959

Euro

34,8272

Altın

2.498,18

Bist

9.461,06

Kartepe Belediyesi uluslararası bültende

Kartepe Çuha Fabrikası ile ilgili hazırlanan makale TICCIH bülteninde yayınlandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-02 20:45:31

Kartepe Belediyesi uluslararası bültende

Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğünce Kartepe Çuha Fabrikası ile ilgili hazırlanan makale TICCIH (Uluslararası Endüstriyel Mirasın Korunması Komitesi) bülteninde yayınlanarak uluslararası platformda adını duyurdu.

Endüstriyel arkeoloji ve endüstriyel mirasın korunması, tanıtımı ve yorumlanmasına adanmış uluslararası bir topluluk olarak tanınan TICCIH'nın Kartepe'de 1844 yılında kurulan Çuha Fabrikasına önem vermesi ilçe belediye yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandı.

Kayıtlara göre Çuha fabrikası 1844 yılında Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid'in talimatı doğrultusunda Osmanlı sanayisini geliştirmek amacıyla Çuha (Bez, Kumaş vb) üretmek için kuruldu. Fabrikanın mühendislik projeleri İngiliz William Fairbairn tarafından hazırlandığı biliniyor. Türkiye'den ilk kez bir projeye bültenlerinde yer veren TICCIH yetkilileri William Fairbain'e ait eserin hâlâ ayakta olduğunu görmenin büyük bir başarı olduğunu ileterek “Kartepe Çuha Fabrikası” projesini uluslararası takip edilen bültenlerinde yayınlandı.

Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Ferda Şahin, “Çuha Fabrikası gerek Kartepe adının uluslararası platformda duyurulmasını gerekse endüstriyel mirasın korunmasını ve projenin çeşitli ortamlarda tanıtımını en çok sağlamıştır. TICCIH uluslararası platformda kendi alanında en itibarlı, kabul gören bir komitedir” dedi.

Haber Ara