Dolar

32,3291

Euro

35,0400

Altın

2.279,62

Bist

9.001,13

Kars'ta 'Yurdum Umudum Projesi' tamamlandı

Kars Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ve sunulan 'Yurdum Umudum Projesi' Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kabul edilmesi ve sözleşmesinin 8 Ağustos 2016'da imzalanmasının ardından meyvelerini verdi. Tamamlanan projenin ise tanıtımı yapıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-30 09:21:41

Kars'ta 'Yurdum Umudum Projesi' tamamlandı
Kars Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ve sunulan 'Yurdum Umudum Projesi' Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kabul edilmesi ve sözleşmesinin 8 Ağustos 2016'da imzalanmasının ardından meyvelerini verdi. Tamamlanan projenin ise tanıtımı yapıldı.

TRA2 Bölgesi Kars ilinde uygulanan proje, hibe programı aracılığı ile mesleki eğitim ve kız çocuklarının eğitiminin önemi hakkında kamuoyu oluşturarak kız öğrencilerinin okula devam oranlarının arttırılması ve mesleki rehberlik alanında kalitenin yükseltilmesi hedeflendi.

Bu kapsamda Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı Eğitici Eğitimi ve yaygınlaştırma eğitimleri gerçekleştirilerek rehber öğretmenlerin ve il idarecilerinin bu konuda bilgi ve deneyimlerinin artırılması sağlandı. Çalışma ortağı Kars Rehberlik Araştırma Merkezi ve Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile koordineli çalışıldı. Proje içerisinde 320 hane ziyareti gerçekleştirilerek kız çocuklarının okula devamlarının önemi vurgulandı.

Proje kapsamında Cumhuriyet Lisesi vilayetler Birliği Kız Yurdu, Faik Fikriye Torunoğulları Sağlık Meslek Lisesi Kız Yurdu, Kars Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Aynur Aytemiz Kız Yurdu, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kız Yurdu, Şehit Albay İbrahim Karaosmanoğlu Yatılı okulu yurdunda çalışmalar düzenlendi.

Proje kapsamında yapılanlar şu şekilde sıralandı;

Yatılı 5 öğrenci pansiyonunun tadilatı gerçekleştirildi. Etüt salonları ve yaşam alanları oluşturuldu. Tefrişatları alındı. Her okula bir adet akıllı tahta, bir masaüstü bilgisayar, 1 adet projeksiyon cihazı, 1 adet yazıcı sağlanarak etüt ortamları düzenlendi. Aynı zamanda okullara 1 oturma grubu, 1 adet halı, perde ve televizyon alınarak yaşam alanları oluşturuldu.

Proje kapsamında 5 bayan öğretmen istihdam edildi. Matematik, Geometri, Türk Dili ve Edebiyatı, Fizik, Kimya, Fen Bilgisi alanlarında yatılı yurtlarda etüt saatlerinde derse destek kursları düzenlendi. Bu kapsamda 9.sınıf ve 12.sınıflara yönelik olarak 45 kurs açıldı. 320 öğrenci bu kurslardan faydalandı.

Okullarda aynı zamanda hobi ve temel yeterlilikler üzerine kurslar / etkinlikler düzenlendi. Temel Bilişim Teknolojilerini Kullanma ve Temel İngilizce kursları hafta sonları Halk Eğitim Merkezinde düzenlendi. Okullarda satranç, ebru, diksiyon ve fotoğrafçılık etkinlikleri düzenlenerek öğrencilerin hafta sonu ve akşam saatleri vakitlerini etkin verimli geçirmeleri sağlandı. Bu kurslara oldukça yoğun ilgi gösterildi. Yaklaşık olarak 400 öğrenci bu kurslardan faydalandı.

Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı ile ortaklığı ile Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı Eğitmen Eğitimi planlanmış ve 9 eğitmen ile 160 saatlik eğitim programı 16.05.2016 -05.06.2016 tarihleri aralığında belirlenen eğitim programı ile tamamlandı ve 20 eğitmen bu alanda yetiştirildi. Yaygınlaştırma eğitimleri ise Eylül ayı içerisinde eğitmenler ile gerçekleştirildi.

Eğitmen eğitimi Kars İl MEM Hizmet içi Birimi koordineli çalışıldı ve sertifikalar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak yerel hizmet içi olarak açıldı. Öğretmenlerin İLSİS adı verilen sistemine işlendi. Yayınlaştırma eğitimleri ise Eylül ayı içerisinde tamamlandı. Bu çalışmanın sonunda 300 öğretmen Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı alanında eğitim alması sağlandı.

Proje son çalışması olan hane ziyaretleri 320 haneye gerçekleştirilerek özellikle kız çocuklarının okula devam oranlarının artması sağlandı.

Projenin hayata geçirilmesinin ardından bir turizm otelinin salonunda bir araya gelen emektarlar yapılan çalışmaları yeniden aktardı.

Milli Eğitim müdürü Gükhan Altun, müdür yardımcıları ve şube müdürleri, projede emeği geçenlerin de katıldığı buluşmada Halk Eğitim Müdürü Acihan Koçoğlu teşekkür konuşması yaptı.

Koçoğlu, "Kalkınma Bakanlığınca finanse edilen projemizin adı Yurdum Umudun projesidir. Projemizin ortakları Kafkas Üniversitesi ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüdür. Projemiz 1 Ekim 2015 tarihinde başlamış olup 1 Kasım 2016 tarihinde sona erecektir." dedi.

Projemizin amacı hakkında da bilgi veren Koçoğlu, "İlimizde kız çocukların okullaştırma oranının artırılmasıdır. Özellikle ilköğretimden ortaöğretime geçilirken eğitim - öğretimden kopmamalarına katkı sağlamaktır. Bu amaçla ilimiz merkezindeki beş kız pansiyonunda etüt odaları yaşam alanları tazim edilmiştir. Etüt odalarına bilgisayar, akıllı tahta projeksiyon yazıcı alınmıştır. 7 ay süre ile 5 branşta öğretmen görevlendirilerek kız öğrencilerimizin başarılarına katkı sunmak için destek sağlanmıştır. 320 kız öğrencimize setler halinde kaynak kitap ve deneme testlerinin dağıtımı yapılmıştır. Yaşam alanlarına, televizyon, oturma grubu, halı ve perde alınmış pansiyonda bir oda da olsa ev ortamı oluşturulmuştur. Ayrıca öğrencilerimize boş zamanlarında, satranç, ebru, bilgisayar, halk oyunları, fotoğrafçılık, diksiyon kursları düzenlenmiştir. Merkez ilçe ve 7 ilçemizde hane ziyaretleri düzenlenmiş 320 öğrencimizin ailesi ziyaret edilmiştir."

Koçoğlu daha sonra şunları söyledi:

"Projemizin ikinci ayağı olan Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmalığı ile ilgili Kafkas Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü ile işbirliği halinde 30 öğretmene 20 gün süreli formatörlük eğitimi verilmiştir. Formatörlerimiz 7 ilçede 5'er günlük 30 öğretmene merkez ilçede 60 öğretmene 5'er gün mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı eğitimi düzenlenmiştir. Ayrıca, ilimiz merkezinde 240 öğrenciye ve 200 öğretmene etkili iletişim ve beden dili semineri düzenlenmiştir. Projemizin uygulanmasında bizden desteğini esirgemeyen Valiliğimize, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğüne, Rehberlik ve Araştırma Merkezimize projemizin uygulama alanı olan 5 okulumuzun idarecilerine, Halk Eğitim Merkezimiz personellerine teşekkür ederim. Projemizin mimarı ve koordinatörü, Niğar Gönülalan Öztürk'e projemizin Eğitim Koordinatörü Müdür Yrd. Turan Muğlu'ya emeklerinden dolayı çok teşekkür ederim."

Program, halk oyunları gösterisinin ardından son buldu.

Haber Ara