Dolar

32,5877

Euro

34,8539

Altın

2.496,12

Bist

9.657,76

Karayılan'dan HDP'ye koalisyon mesajı

KCK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, 7 Haziran seçim sonuçlarıyla ilgili olarak, AK Parti ile koalisyona girmeyeceklerini açıklayan HDP’ye gönderme yaparak, “Bu konuda ‘ben filan kesimle koalisyona girmem’ türünden açıklama ve tutumlarda da duygusallık vardır'' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 08:57:54

Karayılan'dan HDP'ye koalisyon mesajı

ANF'nin sorularını yanıtlayan Karayılan özetle şunları söyledi: “Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden birisi yaşandı. İlk kez sistemden dışlanan tüm kesimler kendi kimliği ve kültürü ile meclise girmiş durumda. Seçimlerde HDP'nin başarı kazanması tüm halklar ve kültürler adına önemli bir sonuç olmuştur.

Şimdi yapılan koalisyon tartışmaları var ama bu koalisyon tartışmalarında öncelikli çözülmesi gereken sorunların tartışılma durumu yok. Dediğim gibi 6 Haziran kafası siyasete daha fazla egemen. Oysa toplumun 7 Haziran'da verdiği bir değişim mesajı var. Buna göre yaklaşmak gerekiyor. Yeniden dizaynın bu çerçevede ele alınıp uygulama sürecine konulması gerekiyor. Böyle bir yaklaşıma ihtiyaç varken, sanki bir değişim olmamış gibi yaklaşmak doğru değildir.

Acil olarak çözülmesi gereken sorunlar yerine, mevcut durumda açık veya gizli bir şekilde ‘kim kiminle koalisyon kuracak, kim kiminle nasıl bir araya gelecek' bazında sürdürülen tartışmalar vardır. Bu tartışmalara bakıldığında ise aslında toplumun bu seçimlerle verdiği mesajın doğru okunamadığını görmek mümkündür.

Her şeyden önce HDP en temel konu olarak verdiği sözün gereğini zaten barajı büyük bir ekseriyetle aşmış olmasıyla yerine getirmiştir. Bundan sonra daha ileriye dönük girişimleri gündemleştirmesi gerekmektedir. Toplumun eğilimi demokratik bir değişimden yanadır ve HDP'nin buna öncülük etmesi gerekmektedir. Bu açıdan daha güçlü bir performansa ve tempoya ihtiyaç vardır. Bu konuda ‘ben filan kesle koalisyona girmem' türünden açıklama ve tutumlarda da bana göre duygusallık vardır. Bu siyaseten pek doğru da değildir. Öyle kendini bazı şeylere hapsetme yerine ilkeler üzerine konuşmak önemlidir.

Şimdi AKP, MHP'yle koalisyon yapmayı düşünüyor. Böyle bir şey kuşkusuz savaş demektir. Yine AKP'yle daha başka bir gücün aynı ebatlarda bir koalisyon yapması, Kürt sorununu öncelikli çözülmesi gereken bir sorun olarak ele almaması durumu da kesinkes savaş demektir. Bu açıdan herkesin bu konuyu daha ciddi ele alması ve daha ciddi yaklaşması gerekmektedir. Şunun bilinmesi gerekiyor: Kürt sorunu artık zirvesel aşamasına gelmiştir; ya çözüme kavuşturulacak, ya da bu halk artık kendi yolunu kendisi belirleyecektir. Bunun ortası yoktur. Biz bunu söylerken kimseyi tehdit etmiyoruz; gerçekler budur.

Haber Ara