Dolar

32,4827

Euro

34,8964

Altın

2.438,03

Bist

9.716,95

Karavan muayenesi 2 yıla mı çıktı? Karavan muayeneleri kaç yılda bir yapılacak?

Koronavirüs pandemisi ile birlikte trafiğe kayıtlı karavan sayısında ciddi bir artış yaşandı. Karavan sahipleri de muayene geçerlilik süresinin 1 yıl olmasından şikayetçiydi. Binlerce karacan sahibini sevindiren bir gelişme yaşandı. Gelişmeler üzerine karavan sahipleri karavan muayenesi 2 yıla mı çıktı? Sorusuna yanıt aramaya başladı. Kamu Denetçiliği Kurumu karavanların muayene geçerlilik sürelerinin düzenlenmesini istedi. Peki karavan muayeneleri kaç yılda bir yapılacak? Karavan muayeneleri kaç yıl geçerli? Çekme karavan muayenesi 2 yıla mı çıktı?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-10 14:23:36

Karavan muayenesi 2 yıla mı çıktı? Karavan muayeneleri kaç yılda bir yapılacak?

Koronavirüs pandemisi ile birlikte trafiğe kayıtlı karavan sayısında ciddi bir artış yaşandı. Karavan sahipleri de muayene geçerlilik süresinin 1 yıl olmasından şikayetçiydi. Binlerce karacan sahibini sevindiren bir gelişme yaşandı. Gelişmeler üzerine karavan sahipleri karavan muayenesi 2 yıla mı çıktı? Sorusuna yanıt aramaya başladı. Kamu Denetçiliği Kurumu karavanların muayene geçerlilik sürelerinin düzenlenmesini istedi. Peki karavan muayeneleri kaç yılda bir yapılacak? Karavan muayeneleri kaç yıl geçerli? Karavan muayenesi 2 yıla mı çıktı?

Korona zamanlarında insanların bağımsız ve özgür yaşamasını sağlayan karavanlara ilgi oldukça arttı. Karavan muayene geçerlilik süreleri konusunda yaşanan tartışmalarda yeni bir gelişme yaşandı. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), karavan cinsi araçların muayene geçerlilik sürelerinin yeniden düzenlenmesi yönünde tavsiye kararı verdi. Peki karavan muayenesi 2 yıla mı çıktı? 

Karavan muayenesi 2 yıla mı çıktı? 

Çekme karavan sahibi bir vatandaş KDK'ya muayene geçerlikik süresi ile ilgili başvuruda bulundu. Çekme karavan sahibi bir vatandaş, iki yılda bir çağrılması gerekirken her yıl muayeneye çağrıldığını, bu durumun mağduriyet oluşturduğunu ileri sürerek KDK'ya başvuru yaptı.

Çekme karavan muayeneleri kaç yılda bir yapılacak?

Vatandaşın karavan muayene geçerlilik süresine ilişkin başvurusunu inceleyen KDK  750 kilogram ve altındaki karavanların tescil edilmediğini ve muayeneye tabi tutulmadığını ancak 750 kilogram üstündekilerin römork sınıfı içerisinde değerlendirilerek tescile tabi tutulduğunu ve her yıl muayeneye çağrıldığını tespit etti. Ayrıca, farklı ruhsata sahip olmasına rağmen karavanın "kamyonetlerle çekilebilir" gerekçesiyle her yıl muayeneye tabi tutulduğunu belirleyen KDK, bunun hakkaniyete uygun düşmediğini değerlendirdi.

Muayane geçerlikil süresinin düzenlenmesi yönünde tavsiye 

KDK, bu konuda açık bir düzenleme olmadığını tespit ederek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, karavan cinsi araçların muayene geçerlilik sürelerinin belirlenmesine yönelik açık düzenleme yapılması hususunda tavsiye kararı verdi. Bakanlık, cevap yazısında, karavan cinsi araçların muayene geçerlilik sürelerinin tavsiye kararına uygun olarak belirlenmesi konusunun, yapılacak ilk değişiklikte dikkate alınacağını belirtti.

Karavan nedir?

19. yüzyıl sonlarında sirk çalışanların konaklaması için tasarlanan karavanlar, sonraları Avrupa'da yaşayan çingeneler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Otomobil sektöründeki gelişmeler sonrasında "motokaravan" adı verilen ve çekme aracına ihtiyaç duyulmadan kullanılan karavan türleri yapılmıştır.

Haber Ara