Dolar

32,4784

Euro

34,9489

Altın

2.435,96

Bist

9.716,77

Karatay Üniversitesi'nden 'Akıllı' yatırım

Yeni bölümler açarak kentin ekonomik ve sosyal dokusunu geliştiren üniversite sağlanan finansmanlarla da teknolojik adımlarına hız kazandırdı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-09 11:51:47

Karatay Üniversitesi'nden 'Akıllı' yatırım

Konya'da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen 5 milyon avroluk KTO Karatay Üniversitesi Akıllı Teknolojiler Merkezi hayata geçirildi.

TARIMSAL KATKI

Konya, Türkiye tarım makineleri ve alet ihracatının yüzde 45, tarım makinelerinde kullanılan parçaların yüzde 100, traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 90 ve Türkiye tarım makineleri üretiminin yüzde 65'ini karşılıyor. Projenin Konya'da hayata geçirilmesi ile Tarım 4.0 ve Hassas Tarım platformlarına uygun ekipman üretmek, toprağın verimini arttırmak, gübre ilaç ve su dengesini en uygun seviyede tutarak ve hassas hasat toplama uygulamaları ile verimi en üst seviyeye ulaştırmak amaçlanıyor.


AKILLI ÜRETİMİ MOTİVE EDECEK

 KTO Karatay Üniversitesi akademisyenlerinin de katkı sağladığı ve KOBİ'lere akıllı makine üretme becerisinin de kazandırılması öngörülen proje ile tarımda verimin ve ihracat gelirlerinin arttırılması da hedefler arasında yer alıyor. Üniversitenin bu yıl açılan ve ilk öğrencilerini bekleyen bölümleri ise şunlar: 

Dış Ticaret ve Mekatronik, Pilotaj Bölümü. Türkiye'de planör eğitimiyle kendi uçaklarıyla ve kendi pistinde pilot yetiştiren tek üniversite unvanına sahip olan KTO Karatay Üniversitesi, Pilotaj Bölümü'ne geçen yıl beşi yüzde 100 burslu, 35'i ise ücretli olmak üzere toplamda 40 öğrenci kabul edeceğini duyurmuştu. Temel hedef, modern teknolojilere dayalı altyapı ve laboratuvar imkânları ile özellikle uygulama becerisi yüksek, bilgi ve donanımı kuvvetli mühendisler yetiştirmek ve böylece ülkemizin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamak.

Haber Ara