Dolar

32,3712

Euro

35,0141

Altın

2.325,64

Bist

9.093,72

Karadeniz’e gitmek için 6 neden

Karadeniz bölgesi, ülkemizin eşsiz güzelliğe sahip incisi. Aslında Karadeniz’e gitmek için sebepler say say bitmez ama ben sizin için aralarından en geçerlilerini seçtim yazdım.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-20 08:44:21

Karadeniz’e gitmek için 6 neden

Sıcağı sıcağına Karadeniz gezisi yapmış birisinden Karadeniz'e gitmek için nedenleri dinlemeye hazır mısınız? Çayları aldıysanız hadi başlayalım.

1- Efsane Yaylalarını Gezmek

Karadeniz yaylaları diyorum herkesin en az bir kere gitmesi görmesi gereken bir coğrafya. İster Batı Karadeniz'e isterseniz de Doğu Karadeniz'e gidin her ikisinde de efsane bir doğayla karşılacaksınız. Karadeniz'de oldukça meşhur yaylalar var. Mesela Pokut Yaylası, Karadeniz'e ilgisi olup da duymayan yoktur herhalde. Gerçekten görülmesi gereken güzellikte. Böyle popüler yaylaların haricinde hala gerçek yayla hayatı yaşanan yaylalar da var. Mesela Didingola Yaylası. Onları bulup giderseniz de değmeyin keyfinize ve keşfinize. Meşhur yada yerel hangi yaylaya giderseniz gidin hepsi birbirinden güzel. 

2- Mıhlama (Muhlama) ve Tereyağlı Balık Yemek

Mıhlama yemeyen varsa aramızda hiç vakit kaybetmeden yemesini şiddetle öneriyorum. Karadeniz'e geliş sebebi bile olabilir. Yok böyle bir lezzet. Bir çoğunuz adını duymuştur Karadeniz bölgesinin en meşhur yemeklerindendir. Bir de yaylalara çıkıp tertemiz havada bulduysanız mıhlamayı demeyin keyfinize. Boğazına düşkün olanlara mıhlamanın yanı sıra bir lezzet daha önereceğim. Aslında pek fazla kişi bilmez ama Rize yaylalarında tereyağlı balık da oldukça fazla tüketilir ve ikram edilir. Bildiğiniz alabalığı tereyağında pişirip servis ediyorlar. Balığı her öğün yiyebilecek kadar seven benim için bu tereyağında alabalık muhteşem keyifli bir yemek oldu. Bir çok gittiğim yerde de karşıma çıktı.

3- Bungalov ve Yayla Evi Konaklaması Yapmak

Karadeniz'de nerede kalacağım diye kısa bir araştırma yaptığınızda bin bir çeşit bungalov çıkacak karşınıza. O yüzden buralara kadar gelmişken en az bir kere bungalov konaklaması yapmalısınız. Özellikle Rize'de çeşit çeşit bungalov göreceksiniz.Her birinin kendine has ayrı ayrı özellikleri ve hizmetleri olabiliyor. Kimisi kahvaltı veriyor, kimisi şömineli, kiminin loft katı bulunuyor, kimisi bulut denizi manzaralı. Ama bir konuda net yanları var ki hepsi mis gibi Karadeniz havası garantili.

Bungalovların yanı sıra burada bir de Karadeniz yayla evleri konaklaması yapabilirsiniz. Karadeniz'in o yerel dokusunu hissetmek istiyorsanız yayla evleri konaklamasını mutlaka deneyimlemelisiniz. Eğer yaylada bir gece geçirmeyi planlıyorsanız zaten ya bungalov yada yayla evi konaklaması yapmanız gerekecektir.

Ben her iki alternatifi de değerlendirdim. İkisi de muazzam keyifli bir deneyimdi. Ama şunu size mutlaka söylemeliyim özellikle yaylada konaklama yapacaksanız yaz mevsimi dahi olsa yanınızda kalın bir çift kıyafet mutlaka bulunsun.

Ada-Bungalov-Camlıhemsin-kampbros-65d4654f65sf-700x467

4- Bulut Denizi Manzarası Seyretmek

Şansınız yaver giderse bulut denizine rastlarsınız. Zira öyle kolay değil rastlamak. Hava durumu çok etkili bulut denizinin olup olmamasında. Ama yine de Huser Yaylası'nda görme ihtimaliniz oldukça yüksek. Bulut denizi eşliğinde günbatımı izlemek keyfini mutlaka yaşamalısınız. Huser Yaylası'na tur firmalarıyla günübirlik gidip dönebilirsiniz. Huser Yaylası'ndan bahsettim ama bulut denizi sadece bu yaylaya özgü değil. Ben Badara Yaylası'nda da denk gelmiştim. Hem de Badara sakin olduğundan dolayı çok daha keyifli ve huzurlu olmuştu. Badara Yaylası'nda bulut denizi izleme keyfi de aklınızda bulunsun.

5- Buzul Gölleri'ne Yürümek

Kaçkar Dağları, Karadeniz'in en muhteşem doğal güzelliklerinden bir tanesi. Kaçkar Dağları'na çıkmak evet öyle her baba yiğidin işi değil ekipman ve kondisyon gerektirir ama en azından yamaçlarında dolaşmak, yakınlarında ki buzul göllerine gitmek bile muazzam keyifli bir şey. Şartlarınız uygunsa mutlaka en az bir tane buzul gölüne yürümenizi öneriyorum. Bir tam gününüzü alacak olan yürüyüşlerde doğanın en saf temiz haline şahit olacaksınız. İki buzul gölü yürüyüş deneyimim oldu. Kesinlikle iyiki de gitmişim dedirten huzur yanıma kar kaldı.

6- Çay Toplamak

Karadeniz'e gelip de çay toplamadan dönmek olur mu. Maalesef benim için oldu. 25 günlük Karadeniz gezimde bir çay toplayamadım. İçimde kalmadı değil ama siz giderseniz mutlaka toplayın. Çay toplamak normal hayatlarında günlük işleri olduğundan dolayı rast gelme olasılığınız yüksek. Aslında benim de karşıma çok çay toplayan Karadenizli çıktı ancak ben “nasılsa burada uzun kalacağım mutlaka yeniden karşıma çıkacaktır” diyerek biraz öteledim. En sonunda da daha çay toplayan göremedim.

Çay toplamak istiyorsanız yaylalara çıkmamalısınız. Çay yüksek rakımda yetişmez, bölgenin alçak kesimlerinde yani şehir merkezine yakın yerlerinde yetişir. Siz siz olun eğer döneminde gidiyorsanız çay toplamadan dönmeyin.

Değerli Timetürk okuyucuları, Karadeniz'e gitmeniz için bir sürü neden paylaştım sizinle. Böyle güzel nedenlerden sonra artık rota oluşturulsun :)

Hazırlayan: Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara