Dolar

32,5719

Euro

35,0273

Altın

2.433,18

Bist

9.776,53

Karadavi’den İhvan’daki krize çözüm

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nı (ihvan) içinde bulunduğu krizin çözmesi için yurt içindeki ve dışındaki kurumlarında en hızlı şekilde seçime gidilmesi çağrısı yaptı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-26 20:15:43

Karadavi’den İhvan’daki krize çözüm

Karadavi yayımladığı yazılı açıklamada, Mısır'daki Müslüman Kardeşler bünyesindeki bazı kişiler arasında yaşanan görüş ve eylem anlaşmazlıklarından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Var olan sorunun çözümü ve yakınlaşma sağlanması için ağırlığı olan bazı kişilerle işbirliği yaptığını kaydeden Karadavi, “Gecenin ileri saatlerine kadar bir dizi yoğun görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde 2 tarafı da dinledik. Tüm taraflar kendi iddiasını ortaya koydu. Sonra konuyu derinlemesine ele aldık” açıklamasında bulundu.

“Teşkilat içinde seçime gidilmeli”

Bu görüşmeler neticesinde sorunun çözümü için bir sonuca vardığını ifade eden Karadavi, “İhvan'ın içerideki (Mısır) ve dışarıdaki kurumlarında kapsamlı bir seçime gidilmeli ve bu kurumların uzlaşıya vardığı teşkilat tüzüğü doğrultusunda mümkün olan en kısa sürede yapılmalı” diyerek, bunun İhvan'a güveni pekiştireceğini, liderler etrafında birleşip vizyonunu geliştirmesini ve çalışmalarını yapmasını sağlayacağını belirtti.

Seçim yapılana kadar tüm İhvan mensuplarını şu anki yönetim çerçevesinde kalmaya, işbirliği yapmaya ve birbirlerine tahammül etmeye çağıran Karadavi, medya önünde karşılıklı atışmanın durdurulmasını, bölünmeyi derinleştirecek açıklamalar ve kararlar yayımlanmamasını istedi.

Barışçıl yöntem vurgusu

Gençlerin ve kadınların katılımına daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Karadavi, “Baştaİhvan rehberlik konseyi başkanı ve genel şura meclisi olmak üzere İhvan kurumları ve yöneticileri tarafından benimsenen barışçıl devrimci yönteme bağlı kalınması gerektiğine” dikkati çekti.

Karadavi bu düşüncesini birçok kanaat önderine sunduğunu ve bu kişilerin desteğini aldığını kaydederek, görüşlerine destek veren isimleri şöyle sıraladı:

“Ahmed er-Reysuni (Fas), Muhammed el-Hasan ed-Dudu (Moritanya), Abdurrezzak Kassum (Cezayir), Ali Muhiddin el-Karaği, Muhammed Salih Osman (Sudan), Abdulvahhab ed-Deylemi (Yemen), Abdulmecid en-Neccar (Tunus), Nureddin el-Hademi (Tunus), Celaleddin el-Ömeri (Hindistan), Selman en-Nedvi (Hindistan), Abdulgaffar Aziz (Pakistan), Abdulhadi Avanc (Malezya), Ömer Faruk Korkmaz (Türkiye) Salim eş-Şeyhi (Libya), Muhsin Abdulhamid (Irak), Cemal Bedevi (Mısır), Mervan Ebu Ras (Filistin).”

Bir süredir Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) bünyesinde “barışçıl, pasif” metodu takip eden gelenekçiler ve “barışçıl, aktif” yöntem izlenmesini isteyen yenilikçiler arasındaki anlaşmazlık yaşanıyordu.

Bu sorun geçen Aralık'ta İhvan'ın Londra'daki ofisinden, basın sözcüsü Muhammed Muntasır'ın yerine Talat Fehmi'nin görevlendirildiğinin açıklanması, ardından da Mısır İhvan'ının Londra'daki ofisten sözcünün değiştiği yönünde yapılan açıklamaların aksine sözcünün halen Muhammed Muntasır olduğunu duyurmasıyla zirveye çıkmıştı.

Haber Ara