Dolar

32,3167

Euro

35,0661

Altın

2.308,07

Bist

9.079,97

Karaburun'da RES eylemi

Karaburun'da RES eylemi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 18:03:45

Karaburun'da RES eylemi
Karaburun ilçesine yapılması planlanan Rüzgar Enerji Santrali'ne (RES) tepki gösteren sivil toplum kuruluşları ve çevre sakinleri eylem yaptı.

Yaylaköy mahallesinde toplanan yöre sakinleri, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çevrecilerin oluşturduğu grup, Yaylaköy, Bozköy ve Tepeboz mahallelerinde mevcut RES'lerin kapasitesinin üzerine 47 türbinlik kapasite artışı yapılmak istenmesine tepki gösterdi.

Grup ile kapasite artışına ilişkin bilgilendirme toplantısı yapmak için bölgeye gelen İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü yetkilileri arasında tartışma yaşandı. Toplantıya gelen ilgililer, grubun buna izin vermemesi üzerine tutanak tutarak mahalleden ayrıldı.

Öte yandan, Yaylaköy mahallesinde RES kapasite artırımına destek veren grup ile karşı çıkan grup arasında, "RES'e evet" yazılı pankart nedeniyle gerginlik yaşandı. Jandarma ekiplerinin araya girmesiyle taraflar yatıştırıldı.

Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005-2009 yıllarında verilen "ÇED gerekli değildir raporu" ile Karaburun Yarımadası'nın tamamına yakınının RES santrallerine tahsis edildiğini söyledi.

Yaylaköy mahallesinde kurulu RES türbinlerinin yanında 47 türbin daha kurarak kapasite artışına gidilmek istediğini öne süren Dilli, "Biz verilen bu üretim lisansının haksız ve hukuksuz olduğunu düşündük ve dava açtık. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararıyla firmanın lisansını iptal etti. Ancak firma türbinleri mahkeme kararına rağmen işletmeye devam etti" ifadesini kullandı.

Dilli, Karaburun Yarımadası'nın korunması gereken bir bölge olduğunu savunarak, "Bunun için her yere başvurduk ama Enerji Bakanlığı, Karaburun'u enerji sahası ilan etmek istiyor. Biz de bunu ettirmeyeceğiz. Burada 47 türbin kapasite arttırmak için bilgilendirme toplantısı yapılacaktı. Biz de bunu yaptırtmadık" dedi.

- "ÇED raporu alınmalı"

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da parti olarak İzmir'de RES'lere karşı olmadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Burada Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünden ve İzmir Valiliğinden gelen yetkililer, bilgilendirme toplantısı yapacaktı ama Karaburunlular ve Yaylaköylüler örgütlenmiş. Aslında onlar da rüzgar enerjisine karşı değil ancak burada öylesine yoğun bir proje yapılmış ki türbinler çok sık bir şekilde görüyorsunuz, köyün içine kadar girmiş. Köylü de haklı olarak bu proje karşı çıkıyor, bu yüzden de toplantı yapılamadı. Buradaki proje doğanın dengesini bozmadan ÇED raporu alınarak, yasal olarak yapılmalı."

Yaylaköylü 85 yaşındaki Leyla Arıcı da ağlayarak, türbinleri istemediğini, 8 yıl emek verdiği zeytin ağaçlarının söküldüğünü, bunun karşılığında kendilerine "rüzgar türbinlerine karşı açtıkları dava sonucu üretimi durdurdukları için para cezası verildiğini" ifade etti.

- "Yakına yapılmasın"

Yaylaköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Balaban ise mahalle sakinlerinin RES'e karşı olmadığını belirterek, "Mahalle sakinlerinin en büyük sıkıntısı, yerleşim yerlerinin yakınındaki türbinler. Bizim mahallemiz bu direklerin tamamına karşı değil. Buradaki insanları biliyor ki Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var ve biz enerjiyi dövizle satın alıyoruz. İstiyoruz ki bizi ve hayvanlarımızı rahatsız edecek kadar yakın yerlere direk dikilmesin" diye konuştu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara