Dolar

32,5004

Euro

34,8019

Altın

2.486,41

Bist

9.537,83

Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişiminde Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılanmasına devam edildi - Duruşmada sanık eski helikopter pilotları albay Seven ile binbaşı Aydın savunma yaptı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-29 17:10:07

Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumlarındaki salonda görülen duruşmada sanık eski albay Vedat Seven hakim karşısına çıktı.

Olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Kara Havacılık Komutanlığında daire başkanı olarak görev yaptığını belirten Seven, 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce sanık eski tuğgeneral Ünsal Coşkun ile yemekte bir araya geldiklerini belirterek, "Yaklaşık 20 dakika süren yemekte envanterimize yeni katılacak helikopterler üzerine konuştuk. İddia edildiği gibi darbeye yönelik bir konuşmamız olmadı." iddiasında bulundu.

Söz konusu helikopterleri görmek istediğini dile getirmesi üzerine Coşkun'un da 15 Temmuz'da karargaha gelerek helikopterleri görebileceğini söylediğini aktaran Seven, bunun üzerine sivil ve silahsız bir şekilde akşam saatlerinde Güvercinlik'teki Kara Havacılık Komutanlığına gittiğini anlattı.

Karargaha vardığında dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın da burada olduğunu öğrendiğini belirten Seven, Çolak'ı görmek için pist bölgesine yöneldiğini söyledi.

Bu sırada görevlilerden birinin terör saldırısı olduğunu, bu nedenle helikopterlerin tahliye edileceğini, pilota ihtiyaç duyulduğunu söylediğini iddia eden Seven, "Anlık bir muhakeme olarak helikoptere sivil olarak bindim. Akıncı Üssüne gittik. Önceki ifademde yolcu olarak bindiğimi söylemiştim ancak helikopteri kullanan pilot bendim." dedi.

Akıncı Üssünde çok sayıda pilot ve helikopter gördüğünü aktaran Seven, şöyle devam etti:

"Bir kenara çekilip beklemeye başladım. Bu sırada uykusuz ve yorgundum. Gecenin ilerleyen saatlerinde bunun bir darbe girişimi olabileceğini düşündüm ancak telefonum yanımda değildi. Bu nedenle kimseyle irtibat kuramadım. Sabaha doğru bir karmaşa hali vardı. Gün doğunca evime gittim, daha sonra da Kara Havacılık Komutanlığına giderek aracımı aldım."

Daha sonra hakkında adli işlem yapıldığını söyleyen Seven'in çapraz sorgusuna geçildi.

Müşteki avukatlarının sorusu üzerine darbe girişimi kapsamında uçacak pilotlar listesinde ismimin yer aldığı tespitinin gerçeği yansıtmadığını öne süren Seven, darbe girişiminde yer almadığını, ileri seviyedeki meslek hassasiyeti ve ülkesine bağlılığı nedeniyle Akıncıya gittiğini iddia etti.

- Yurt dışından gelmiş

Sanık eski pilot binbaşı Temur Aydın da yurt dışında tatilde olduğu sırada, Suriye'ye yapılacak operasyon nedeniyle göreve çağrıldığını iddia etti.

Terör saldırısı nedeniyle komutanlıktaki helikopterlerin tahliye edileceği bilgisini aldığını savunan Aydın, sanık eski yarbay Halil Gül'ün emriyle bir helikopteri Akıncı'ya götürdüğünü söyledi.

Akıncı'ya iniş yaptığı sırada sözde "yurtta sulh" parolasını kullanmadığını savunan Aydın, TÜRKSAT'a uçtuğu ve ÖKK personelini helikopterle Akıncı'ya getirdiğine ilişkin iddianamedeki tespiti kabul etmediğini ifade etti.

Darbe girişimini televizyondan öğrendiğini iddia eden Aydın, gece boyunca uçuş yapmadığını, sabah saatlerine kadar Akıncı'da kaldığını savunarak, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya, 2 Ocak Salı günü sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Haber Ara