Dolar

32,3282

Euro

35,0344

Altın

2.282,29

Bist

8.975,52

Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılanmasına devam edildi- Darbe girişiminin bastırılmasının ardından Orgeneral Akar'ı alıkonulduğu Akıncı Üssü'nden Çankaya Köşkü'ne götüren helikopterde bulunan eski Astsubay Bayram savunma yaptı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-18 19:27:44

Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumlarındaki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan sanık eski Astsubay Ergün Yakut, başteknisyen olarak görev yaptığını, 15 Temmuz'da birliğinde yaşanan eylemlerde nihai karar alma yetkisi olmadığını ifade etti.

Yakut, darbe girişiminin yaşandığı gün aynı bölükte çalıştığı Öaşçavuş Erkan Çetin'in kendisini arayarak saat 19.30'da Tabur Komutanı eski Yarbay Murat Bolat'ın emriyle toplantı yapılacağını bildirdiğini ileri sürdü.

Kışlaya giriş yaptıktan sonra hangarların olduğu bölümde hangar nöbetçisi Başçavuş Levent Selamoğlu ile beklediğini ifade eden Yakut, "Murat Bolat arayarak hangarın yanında bulunan orta tabur binasının önüne gelmemizi söyledi. Emirle orada bulunan 9 biksiyi uçuş hattında bulunan 9 skorsky helikoptere bıraktık." ifadesini kullandı.

Daha sonra komutanların emriyle helikoptere bindiğini, kendisinin olduğu helikopterde Pilot Albay İsmail Yolcu, Binbaşı Temür Aydın ve Başçavuş Engin Göz'ün olduğunu beyan eden Yakut, uçuş esnasında Akıncı Üssü'ne gidileceğini, bunun dışında aralarında herhangi bir konuşma geçmediğini ileri sürdü.

Akıncı Üssü'ne indiklerinde F-16'ların inip kalktığını gördüğünü ifade eden Yakut, saat 01.00 gibi ailesiyle iletişime geçtikten sonra darbe girişiminden haberi olduğunu ifade etti.

Yakut, yanındaki iş arkadaşıyla sabah saatlerinde uçakların üssü bombalamasıyla tel örgülerden atlayarak üsten ayrıldıklarını, ertesi gün emniyete giderek teslim olduğunu söyledi.

Sanık eski Bakım Astsubay Kadir Bayram da yıllık izinde olduğu dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Dairesinde görevli Astsubay Ertan Derin'in kendisini arayarak, 15 Temmuz'da Ankara'da toplantı olacağını, ivedi şekilde görev yerine dönmesini söylediğini iddia etti.

Bayram, darbe girişiminin yaşandığı gün birliğine katıldığını, tulumu giyip skorsky hangarının önünde beklediği sırada komutanlarının emriyle helikoptere bindiğini, kısa bir yolculuktan sonra Akıncı Üssü'ne indiklerini anlattı.

Akıcı Üssü'ne indikten sonra kendisinin de görevli olduğu 13045 kuyruk numaralı helikopterin yanına isimlerini bilmediği 2 helikopter pilotunun geldiğini ve kendisine 'Uçuşa çıkıyoruz.' dediklerini ileri süren Bayram, sözleri şöyle sürdürdü:

"Helikoptere bindiler, çalıştırdık. Ben de helikopter teknisyeni olarak bindim. Kolbaşı olarak bizim helikopter kalktı. Ardından ikinci bir helikopter de havalandı. Akıncı'dan Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargah binasının apron kısmına indik. Orada helikoptere 3-4 askeri kıyafetli personel bindi. Oradan Genelkurmay binasına gittik. Bu personeli orada indirdik. Genelkurmaydan, Kara Harp Okuluna gittik. Oradan da Akıncı Üssü'ne geri döndük."

Sabah saatlerine kadar Akıncı Üssü'nde beklediğini sabah saat 08.00 sıralarında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu komutanları helikopterle Çankaya Köşkü'ne götüren ekibin içinde kendisinin de bulunduğunu iddia eden Bayram, şunları kaydetti:

"Sabah helikopterlerin bulunduğu alana siyah bir araç geldi. Araçtan Orgeneral Hulusi Akar ile isminin Mehmet Dişli olduğunu öğrendiğim general indi. Uğur Kapan albay onların yanına gitti. Hangi helikopterin uçmak için müsait olduğunu sordular. Çünkü helikopterlerin bir kısmı hasarlıydı. Ben gece boyunca uçtuğum 13045 numaralı helikopterin müsait olduğunu Kapan albaya gösterdim.

Ardından hemen gidip bu helikopterin kapısını açtım. Hulusi Akar Paşa da gelip bu helikoptere bindi. Helikopterinin pilotluğunu Uğur Kapan ile Binbaşı Mehmet Şamcı yaptılar. Ben de uçuş teknisyeniydim. Helikopterin üzerinde bir F-4 uçağı uçuyordu. Bu uçakla telsiz irtibatı kurduk. Oradan Çankaya Köşküne gittik. Helikopterden indim. Kapıyı açtım. Komutanımız indiler. Oraya gelen araçla komutanımız ayrıldılar. Biz de komutanımızın talimatı doğrultusunda oradan ayrıldık."

Bayram, FETÖ ile herhangi bir bağlantısı olmadığını, darbe girişimine katılmadığını beyan ederek, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

Haber Ara