Dolar

32,5982

Euro

34,7874

Altın

2.410,59

Bist

9.645,02

'Kara Dul' örümceği ne kadar tehlikeli?

'Kara Dul' adı, dişinin çiftleştikten sonra erkeği yediği yamyamlık davranışı nedeniyle bu örümcek türüne verilmiştir. 'Kara Dul' örümceği genellikle Yunanistan ve Akdeniz bölgesinde bulunuyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-28 11:15:06

'Kara Dul' örümceği ne kadar tehlikeli?

"Kara Dul" adı, dişinin çiftleştikten sonra erkeği yediği yamyamlık davranışı nedeniyle bu örümcek türüne verilmiştir.

Yunan medyasında bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri de, “Kara Dul” örümceği…

“Kara Dul” ismi verilen örümcek tarafından ısıralan 10 aylık bir çocuk, Yunanistan'ın batısında bulunan Amfilohya şehrindeki Rio hastanesinin yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor.

"Kara Dul" Latrodectus cinsine ait birçok örümceklerden biri olarak biliniyor. Adı, bazı türlerde kadınların çiftleştikten sonra erkeği yutmaya eğilimi anlamına gelir. Karadul zehiri nörotoksinlerden oluştuğu ve zayıflatılmış organizmalarda felce ve hatta ölüme neden olabildiği dikkat çekildi.
 
Radicalest.gr web sitesine göre, “Kara Dul" örümceği Yunanistan'da ve genellikle Akdeniz bölgesinde de bulunmaktadır.

AP_060602021994-600x375

"Kara Dul" adı, dişinin çiftleştikten sonra erkeği yediği, yamyamlık davranışı nedeniyle bu örümcek türüne verilmiştir. Bu davranış tüm Latrodectus türlerinde yoktur ve çoğunlukla erkeğin kaçamayacağı laboratuvar koşullarında görülür.
 
Yetişkin “Kara Dul" örümceği yaklaşık 2 cm uzunluğunda, parlak siyah bir renge sahiptir ve bazı türlerin karın üzerinde kırmızı-turuncu bir kum saati veya işareti vardır. Erkek çok daha küçük, dişinin yarısı, kahverengi veya gri  olur ve insanlarda zehirlenmeye neden olamaz.

Kara Dul örümceği ipeksi liflerden oluşan güçlü ve yapışkan bir ağ oluşturur. Bu ipek elyafın mukavemetinin, benzer kalınlıktaki çelikten yapılmış bir elyafa eşit olduğu, ancak çeliğin 6 kat daha yüksek yoğunluğa sahip olduğu bulunmuştur.

Genellikle ağdan baş aşağı asılı kalır ve bir böceğin üzerine düşmesini ve sıkışmasını bekler. Daha sonra tuzağa düşürülen ve kendini kurtarmaya çalışan böceği ısırır ve sonra beslenmek için bir kozaya sarar.

Çoğu ‘Kara Dul' örümcek türü saldırgan değildir. İnsanlarda meydana gelen birçok sokma ise savunma amaçlıdır ve genellikle yanlışlıkla ona baskı yaptığımızda veya rahatsız ettiğimizde ortaya çıkar.

Kaynak: Tovima, Radicalest

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara