Dolar

32,6958

Euro

34,9101

Altın

2.506,68

Bist

9.524,59

Kansızlık (Anemi) belirtileri neler? Kansızlığa iyi gelen besinler hangileri?

Kansızlık yani anemi çağımızın hastalığı olarak tanımlanabilir. 7'den 70'e her yaştaki insan kansızlık yaşıyor. Peki kansızlık anemi nedir? Kansızlık belirtileri neler? Vücutta yeterli sayıda kırmızı kan hücresi olmamasından veya işlevsiz kırmızı kan hücrelerinden kaynaklanan bir hastalık olan kansızlık nasıl tedavi edilir? Kansızlığa iyi gelen besinler hangileri?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-12 19:05:11

Kansızlık (Anemi) belirtileri neler? Kansızlığa iyi gelen besinler hangileri?

Kansızlık anemi nedir belirtileri nelerdir? Kansızlık vücutta yeterli kırmızı kan hücresinin olmamasından kaynaklanan bir rahatsızlık türüdür. Kanslzılık kişileri sosyal yaşantıda yavaşlatabilir. Peki kansızlık nasıl tedavi edilir ve kansızlığa iyi gelen besinler hangileridir. İşte tüm bu soruların cevapları haberimizde...

Kansızlık yani anemi çağımızın hastalığı olarak tanımlanabilir. 7'den 70'e her yaştaki insan kansızlık yaşıyor. Peki kansızlık anemi nedir? Kansızlık belirtileri neler? Vücutta yeterli sayıda kırmızı kan hücresi olmamasından veya işlevsiz kırmızı kan hücrelerinden kaynaklanan bir hastalık olan kansızlık nasıl tedavi edilir? Kansızlığa iyi gelen besinler hangileri? 

Kansızlık (Anemi) nedir?

Anemi, vücutta yeterli sayıda kırmızı kan hücresi olmamasından veya işlevsiz kırmızı kan hücrelerinden kaynaklanır. Bu durum, vücuttaki organlara oksijen akışının azalmasına yol açar. Semptomlar yorgunluk, cildin soluk olması, nefes darlığı, baş dönmesi, sersemlik hissi veya hızlı kalp atışını içerebilir. Tedavi altta yatan teşhise bağlıdır. Demir eksikliğinde demir takviyeleri kullanılabilir. Vitamin seviyesi düşükse B vitamini takviyesine başvurulabilir. Kan kaybı için kan nakli yapılabilir. Vücudun kan yapma miktarı azalmışsa kan yapıcı ilaçlar alınabilir.

Demir eksikliği kansızlığı nedir?

Vücutta çok az demir bulunmasından dolayı sağlıklı alyuvar miktarının az olmasıdır. Yeterli demir olmadan, kırmızı kan hücreleri vücut dokularına yeterli oksijen taşıyamaz. Demir eksikliği genellikle kan hücresi düzeylerinin düşük olmasına (anemi) yol açar ve doğmamış bebeklerde gelişimi geciktirebilir. Tedavi demir takviyeleri ve altta yatan nedenlere odaklanmayı içerir.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluk, halsizlik ve güç kaybı
İştahsızlık
Cilt renginin solgunluğu
Baş ağrıları
Bayılmalar
Sinirlilik
Konsantrasyonda güçlük
Cilt kuruluğu
El ve ayaklarda uyuşmalar
Kulaklarda uğuldama ve çınlama
Dudak kuruluğu, çatlamalar
Ağızda, dudak ve dilde yaralar (aftlar)
Tırnaklarda kırılmalar
Saç dökülmesi
İyi bir uyku sonrasında bile geçmeyen yorgunluk
Çabuk yorulma
Sık sık hastalanmak
Zayıf bağışıklık sistemi
Soğuğa karşı dayanıksız olma sürekli el ve ayakların üşümesi
Kansızlık Belirtileri Nedenleri Nelerdir?
Demir eksikliği
Vitamin ve mineral yönünden zengin meyve ve sebzelerin tüketilmemesi
Et ve balık ürünlerinin tüketilmemesi
Süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi
Özellikle yumurta gibi besin değerleri çok yüksek olan gıdaların tüketilmemesi
Kronik hastalıklar
Vücudun yeterince kırmızı kan hücresi (alyuvar) üretememesi
Üretilen kırmızı kan hücrelerinin vücut tarafından yok edilmesi
Kanamalar
Adet kanamaları
Hamilelik
Böbrek hastalıkları
Besin alerjileri
B12 vitamin eksikliği
Vegan ya da vejetaryen beslenme
Aşırı miktarda kafein içeren içeceklerin tüketimi (çay, kahve)

Kansızlık Belirtileri Tedavisi Nasıldır?

Birey kendinde kansızlık belirtileri gözlemlediğinde bir uzmana danışmalıdır. Kansızlık belirtileri göz önüne alındıktan sonra uzman tarafından istenen tahliller sonucu kansızlığın tanısı konulabilmektedir. Tanısı konulmuş kansızlık belirtilerinin tedavisi ise ilaç yoluyla olmaktadır. Kansızlığın en büyük nedeni demir eksikliği olduğu için demir takviyeleri kansızlığı tedavi edici yönde kullanılabilir. Demir eksikliğiyle birlikte B12 vitamin, eksikliği de görülüyorsa B12 vitamini ilaç ya da iğneleriyle birlikte kullanılabilir. Aynı zamanda meyve, sebze ve hayvansal ürünlerin tüketilmesi ve düzenli ve dengeli beslenmeyle kansızlığın önüne geçilebilir. Vegan ya da vejetaryen diyet uygulayanların tüketmediği besinlerin takviyesini almaları önerilir. Bu sayede kansızlık belirtileri görülmez. Kansızlığın bir nedeni olan kafeinli içecekler yani çay, kahve tüketimi olabildiğince azaltılmalıdır. Kansızlık mutlaka tedavi edilmelidir, tedavi edilmediğinde hasta daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Kansızlığa iyi gelen besinler hangileri?

Kansızlığa iyi gelen besinler de hiç şüphesiz en çok araştırılan başlıklardan birisi olarak öne çıkıyor. Kayısı, kuru baklagiller, taze sebze ve meyve bolca tüketilmelidir. C vitamini ile B12 vitamini alımı da önem arz eder. Rahatsızlığın kişinin vücudundaki ilerleme aşamasına paralel olarak tüketmesi gereken besinler farklılık göstermektedir; ancak genel hatları ile tüketilmesi tavsiye edilen yiyecek ve içecekler şu şekildedir;

Kuzu ciğeri
Sığır eti
Uskumru balığı
Kuzu eti
Tavuk
Ispanak
Portakal
Muz
Hindi
Beyaz peynir
Yumurta
Brokoli

Haber Ara