Dolar

32,3237

Euro

35,0903

Altın

2.300,90

Bist

9.075,66

Kanser tedavisinde yeni dönem

Tümörün moleküler yapısı ve kişinin genetik özelliklerine göre etkin ilacın belirlenmesinin ardından kanser tedavisinin uygulanacağı 'ONKOGEN Projesi' için altyapı çalışmaları tamamlandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-10 22:53:14

Kanser tedavisinde yeni dönem

AA'nın haberine göre; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tümörün moleküler yapısı ve kişinin genetik özellikleri incelendikten sonra etkin ilacın belirlenerek kanser tedavisinin uygulanacağı "ONKOGEN Projesi" için altyapının kurulduğunu bildirdi.

Müezzinoğlu, AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan "kanser tedavisinde ONKOGEN Projesi" hakkında da bilgi verdi.

ONKOGEN'in kanser hastalarında uygulanan standart tedavi yerine tanı konulduktan sonra tümörün moleküler ve genetik yapısının özel olarak çalışılmasının ardından buna etki edecek ilacın belirlenmesi esasına dayanan "kişiye özel kanser tedavisi" olduğunu aktaran Müezzinoğlu, "Bakanlığımızda ilk olarak kanser hastalıklarının hangilerinin genetik kökene dayandığının kesin tespiti ve bu yolla konulacak tanıya dayalı olarak hasta için en doğru ilacın seçimi konusunda uygulanacaktır" dedi.

Müezzinoğlu, tüm kanserlerdeki genetik sorunlar tümüyle bilinmediğinden bilim insanlarının yeni genetik tanımlamalar yapacağını dile getirerek ilk defa tanımlanan genetik sorunların çözümü için de ilaç tasarımlarının çalışılacağını bildirdi. Bu projenin çeşitli ülkelerde de öncelikli sağlık uygulamaları arasında yer aldığını vurgulayan Müezzinoğlu, "Şu anda dünyanın üzerinde durduğu bir konu bu" diye konuştu.

Başka ülkelerde bu alandaki çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"2014 sonu 2015 başlarında İngiltere Başbakanı David Cameron bu konuyla ilgili 'kendi hükümetinin sahip olduğu proje' olarak kamuoyuna lanse etti. Yaklaşık 7-8 kadar ay önce de Sayın Obama bunu ulusal bir proje olarak sahiplendi. Dünyada üçüncü olarak da Sayın Başbakanımız ve hükümet bu projeye bu yıl için 50 milyon lira destek verdi. ABD'de Harvard Üniversitesi ekibiyle protokolü imzalayacağız.

Buradaki hedefimiz, dünyanın tıp alanındaki bu yeni umudunda Türkiye'nin de ön sırada rol üstlenmesidir. Günümüzde ölümlerin birinci sırada yer aldığı kanserle mücadelede Türkiye, o mücadeleyi birilerinin gerisinden takip eden değil tam aksine burada da kendi adına dünya ile aynı paralelde yürüyen bir sorumluluğu üstlenmek istiyor."

Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık hizmet sunumunda dünya ile yarışabilecek güce sahip olduğunu söyledi.

Haber Ara