Dolar

32,4309

Euro

34,4558

Altın

2.486,31

Bist

9.679,80

Kanadalı gazeteci Bartlett: Kürtler, ABD’lilerin kendilerini kullanmasına izin verdi!

Kanadalı gazeteci Eva Bartlett, Rus Sputnik’e yaptığı açıklamda, “Kürt oluşumlar, Amerikalılara kendilerini kullanmasına izin verdiler. Bağlılığa karşılık Suriye’nin belli bir kısmını vaat ettiler, Kürtler bu kısmı kendi toprakları ilan etmek istiyor. Oysa bu bölgede Araplar ve Suriye’nin diğer halkları da yaşıyor. Kürt oluşumlar böylelikle kısmen kontrolleri altında olan bu topraklarda etnik temizliğe çekiliyor” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-10 12:23:29

Kanadalı gazeteci Bartlett: Kürtler, ABD’lilerin kendilerini kullanmasına izin verdi!

Kanadalı bağımsız gazeteci Eva Bartlett, “Kürt oluşumlar, Amerikalılara kendilerini kullanmasına izin verdiler” dedi.

Suriye'deki olaylara son birkaç yıldır ışık tutan Kanadalı bağımsız gazeteci Eva Bartlett, Rus haber sitesi Sputnik'e açıklamasında, Suriye'deki durumun nasıl değiştiğini, teröristlerden kaçan yerel sakinlerin neler yaşamak zorunda kaldığını, İdlib ve ülkenin kuzeydoğusundaki durumu anlattı.

Bu yakınlarda Suriye'deydiniz, orada yaşamı nasıl buldunuz, neler değişti?

Geçtiğimiz haziranda Suriye'deydim ve aslında bazı şeylerin değiştiğini gördüm. Örneğin Şam'da, Doğu Guta'daki operasyon sayesinde, insanlar artık teröristlerin saldırılarından korkmuyor. Oradaki atmosfer inanılmaz, insanlar sevinç ve umut dolu.

Ama ekonomik durum, yumuşak tabirle iyi değil. Erkekler, bazı kadınlar da, iş bulmak için halen Suriye'den gitmek istiyor, perişan durumdalar. Onlar diyor ki, ekonomi istikrarlı olaydı ve önümüzdeki gelecek için bir umut olsaydı kalırdık. Ama aynı zamanda her şeye rağmen ülkelerinde kalma niyetinde olan insanlar da var.

Geçen sefer Şam'daydım, Suriye ordusuna katılmak için Rukban kampından kaçan insanlarla konuştum. Kampın da bulunduğu işgal altındaki topraklarda yaşananlar küçümseniyor, siviller kamptan çıkamıyor.

ABD, IŞİD'İ DURDURMUYOR

Çeşitli kaynaklara göre, İdlib'te 50 binden fazla militan var. Bu bölgedeki konumunu nasıl güçlendirmeyi başarıyorlar?

İdlib hakkında net bir şey söyleyemem ama Amerikalıların işgali altındaki güneydoğuda, militanlara en büyük desteği ABD'nin verdiğini biliyorum. ABD bu toprakları kontrol ediyor. Bunun yanında IŞİD bu topraklardan sürekli Suriye ordusuna ve sivillere saldırma fırsatına sahip ve ABD onları durdurmuyor bile.

“ KÜRTLER, AMERİKALILARA
KENDİLERİNİ KULLANMASINA İZİN VERDİLER”

ABD, Türkiye'nin eleştirilerine rağmen Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürt oluşumlara destek vermeye devam ediyor. Sizce Kürt oluşumlar neden bu bölgenin meşru Suriye hükümetinin kontrolüne geçmesine karşı çıkıyor?

Gördüğüm kadarıyla Kürt oluşumlar, Amerikalılara kendilerini kullanmasına izin verdiler. Bağlılığa karşılık Suriye'nin belli bir kısmını vaat ettiler, Kürtler bu kısmı kendi toprakları ilan etmek istiyor. Oysa bu bölgede Araplar ve Suriye'nin diğer halkları da yaşıyor. Kürt oluşumlar böylelikle kısmen kontrolleri altında olan bu topraklarda etnik temizliğe çekiliyor. Onlar pastadan paylarına düşeni almayı umuyor, bu yüzden merkez hükümetin idaresi altına dönmek istemiyorlar.

Aralarından bazıları sadece güvenlik istiyor ama ABD ve İsrail'in vaatlerine kanan çoğunluk mantıksız talepler sürmeye başladı. Her şey, Batı toplumunu Suriye'ye karşı ayarlamak, Suriye'nin totaliter ülke olduğunu göstermek içindir. Ama gerçek şu ki Kürt oluşumlar sadece bu iki ülkenin elinde bir araç. ABD ve İsrail bu bölgedeki doğalgazı alıyor.

“KÜRT GRUPLAR, YEREL HALKA ATEŞ AÇMIŞLAR

Suriye halkının, ülkenin kuzeydoğusunu kontrol eden Kürt oluşumlarla ilişkileri nasıl? Kürt oluşumlar ve yerel Arap aşiretleri arasında çatışmaların yaşandığı yönünde bilgi var.

Bunların yaşandığı o topraklara gidemedim ama meslektaşlarımdan duyduğum ve haberlerden okuduğum kadarıyla Kürt oluşumlar, yerel evlere ateş açmışlar, buğday stoklarını yok etmişler.

 

Haber Ara