Dolar

32,3755

Euro

34,9680

Altın

2.325,67

Bist

9.057,86

Kanadalı doktordan 'EmpowerGAZA' projesine destek çalışması

Geçtiğimiz ay Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri sırasında Gazze Şeridi’nde İsrail işgal güçlerince vurulan Kanadalı bir doktor, kendi ülkesinin başkenti Ottawa’da Filistinliler için sağlık imkanları oluşturmaya çalışıyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-22 15:10:17

Kanadalı doktordan 'EmpowerGAZA' projesine destek çalışması

TIMETURK | ÇEVİRİ

Dr. Tarek Loubani Kanada hükümetinden 11 milyon dolarlık bir yardım talebinde bulundu. Verilecek parayla kuşatma altında bulunan Gaze Şeridi'ndeki sağlık merkezlerine 24 saat elektrik aktarılabileceğini söyledi.

EmpowerGAZA adlı yenilenebilir enerji projesi, tüm Gazze'de hastanelerin ve sağlık merkezlerinin çatılarına güneş panelleri yerleştirilmesini öngörüyor. Proje kapsamında şimdiye kadar üç hastaneye panellerin yerleştirilebildiği aktarıldı. Dr. Loubani, “Bu açık bir şekilde insani bir proje ve hiçbir insanın itiraz edebileceğini sanmıyorum” dedi.

20150427220943-woman_in_front_of_panels

KANADA BAŞBAKANI, SİYASİ PARTİLER VE BÜTÜN TARAFLAR ANLAŞTI

Londra'da acil doktoru olarak görev yapan Dr. Loubani, 11 milyonluk yatırımın ise kalan dokuz hastane ile elli sağlık merkezine güneş paneli kurmak için aktarılacağını söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile buluşan doktor, Kanadalı birçok partili ve parlemento üyesi ile de buluşarak desteklerini aldığını ifade etti.

Middle East Eye'e konuşan doktor, “Kanada'nın genel hissiyatını görmekten çok muyluyum. Gazze'deki Flistinlilerin sağlığı ciddi şekilde ele alındı. Bütün tarafların temsilcileri tarafından saygıyla karşılandı. Bütün tarafların Gazze'de çaresizlik içinde bulunan sağlık sektörü hakkında bir şeyler yapmamız gerektiğinde birleştiklerini düşünüyorum” dedi.

GAZZE'YE GÜNEŞ PANELLERİ

İlk olarak 2015'te gündeme gelen konu, 2016'da da Türkiye'nin gündemine girmişti. 2010 yılındaki Mavi Marmara ve One Minute olayının ardından gerilen İsrail-Türkiye ilişkilerinin 'normalleşmesi' kapsamında 2016 yılınan Temmuz alında Enerji Bakanlığı Gazze'nin elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılacak çalışmaları belirlemek üzere bölgeye gitmişti.

Türkiye, Gazze'ye TİKA aracılığıyla güneş panelleri yerleştirmeye başladı ve 2017'nin son aylarında tekrar gündeme gelen konuya ilişkin Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu “4 katlı 20 apartmandan müteşekkil 320 konut inşası çalışmaları tamamlanmak üzere. ‘Vadi Gazze' köyünde 20 bin metrekarelik alan üzerine kurulan toplu konutlar yakın zamanda tamamlanacak ve İsrail saldırılarında evleri yıkılan yüzlerce aileye barınma imkânı sağlayacak. Önümüzdeki aylarda Gazze'deki 24 kamu binasına daha yerleştirilecek güneş enerjisi panelleri ile projenin devam etmesini planlıyoruz" açıklaması yapmıştı.

 

Haber Ara