Dolar

32,3654

Euro

35,0198

Altın

2.324,97

Bist

9.079,97

Kanada'dan IŞİD'e kara operasyonu iddiası

Kanada resmi yayın kuruluşu CBC, koalisyon güçlerindeki Kanada Özel Kuvvetler Komutanlığı birliklerinin, Irak'ta kara çarpışmalarına katıldığını iddia etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-17 06:36:11

Kanada'dan IŞİD'e kara operasyonu iddiası

AA'nın haberine göre: IŞİD'e karşı oluşan uluslararası koalisyondaki Kanada askerlerinin, Irak'ta kara savaşına katıldıkları iddia edildi.

Kanada'nın resmi yayın kuruluşu CBC'nin haberine göre, Kanada Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı özel harekat birlikleri IŞİD'e karşı savaşan Kürt güçleriyle çarpışmalara girdi. Haberde, Kanada Savunma Bakanlığının konu hakkındaki sorulara cevap vermekten kaçındığı belirtilirken, bilgi bölgede görev yapan Kanadalı Yüzbaşı Kirk Sullivan'a dayandırıldı.

Haberde, geçen pazar günü gerçekleştirilen Irak'ın Hadisa kentindeki IŞİD güçlerine Kanada Ordusu'na ait CF-18'lerle bomba yağdırıldığı ve perşembe günü Irak'ın Sincar kentine düzenlenen operasyona da Kanada askerlerinin Kürt güçleri ile katıldıkları ileri sürüldü. Sincar kentindeki kara harekatına Kanada askerlerinin katılıp katılmadığına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, haber de yalanlanmadı.

Uzatılırken karşı çıkmıştı

Kanada, Ekim 2014'te 6 aylığına katıldığı koalisyondaki askerlerinin görev süresini, geçen mart ayında 2016 yılının Mart ayına kadar uzatmıştı. Kanada Federal Parlamentosu'nun uzatma kara aldığı oturumda konuşan ve o zaman muhalefette olan Liberal Parti lideri Justin Trudeau, tezkereye destek vermemiş ve ''Bu görevin Kanada'nın ulusal öncelikleri ile alakası yok. Eğer bir şey yapmak istiyorsanız, Türkiye'deki, Ürdün'deki mültecileri Kanada'ya alın ya da onlara daha çok yardım edin'' diye konuşmuştu. Başbakan Justin Trudeau'nun, muhalefet lideriyken hükümetin Kanadalıları kandırdığı ve bölgeye yardım amaçlı değil askeri harekat için asker gönderdiği iddiaları da haberle yeniden gündeme geldi. İddialara ilişkin hükümetin nasıl bir açıklama yapacağı ise merakla bekleniyor.

Kanada'nın, IŞİD'le mücadele koalisyonunda 6 savaş jeti, havada yakıt ikmali yapabilen bir CC-150 Polaris tanker uçağı, 2 CP-140 Aurora gözetleme uçağı, bir özel hava ikmal uçağı ve 600 askeri bulunuyor.

Sincar'da neler oluyor?

Musul'un IŞİD'in işgali altındaki Sincar (Şengal) ilçesini 'terör'istlerden kurtarmak için, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin emriyle 7 bin 500 peşmergenin katıldığı operasyon başlatıldı. IŞİD'i, Sincar ilçe merkezinden temizlemek amacıyla düzenlenen operasyonda, koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da hava saldırısıyla peşmerge güçlerine destek veriyor.
Operasyon kapsamında IŞİD militanlarının bulunduğu ilçe merkezi havadan ve karadan bombalanıyor. Sincar'da başlatılan büyük operasyonda ilerleme kaydedildiği belirtilirken, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, "Şengal operasyonuna sadece peşmerge katılıyor" açıklamasını yapmıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara