Dolar

32,5870

Euro

34,7932

Altın

2.508,17

Bist

9.693,46

Kanada'da Suriye toplantısı

Kanada'da Suriye'ye arayışı adı altında uluslararası katılımların olduğu bir toplantı gerçekleşti...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-16 01:44:03

Kanada'da Suriye toplantısı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Kanada'nın, Suriye'nin geleceğine ilişkin uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yaptığı bildirildi.

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, yaptığı yazılı açıklamada, Suriyeli muhalifler, Birleşmiş Milletler (BM) ve Suriye sivil toplumundan temsilciler ile 15 ülkeden katılımcıların yer aldığı toplantının, 11-13 Kasım tarihlerinde Quebec eyaleti Mont-Tremblant kentinde gerçekleştirildiğini duyurdu.

Dion, toplantıdaki tartışmaların, Rusya ve İran tarafından desteklenen Esed rejimi dahil olmak üzere düşmanlıkların tamamen durdurulması için barış görüşmelerinin yeniden başlatılması üzerine yoğunlaştığını belirtti.

Toplantıda, Suriye halkına sürekli insani yardım sağlamak için acilen ihtiyaç duyulan çözümün bulunmasında hemfikir olunduğunu aktaran Dion, bu konuda daha fazla gayret sarf edilmesi üzerinde durulduğunu ifade etti.

"Barış arayışımız sürüyor"

Dion, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Kanada ve müttefikleri Suriye için barış arayışını sürdürüyor. Savaşı durdurmak ve barış görüşmelerini sürdürmek için tüm tarafları harekete geçirip baskı altına almalıyız. Suriye halkına yönelik saldırıların, tam ve engellenmeyen insani yardımların, uluslararası hukuka tam saygı duyulmasının ve düşmanlıkların eksiksiz, uygulanabilir ve doğrulanabilir bir şekilde durdurulmasının çağrısını yapıyoruz. Diplomasi yokluğunda ilerleme kaydedilemiyor ve durumun karmaşıklığı göz önüne alındığında uluslararası iş birliği şart."

Türkiye'yi Büyükelçi Ünal temsil etti

Bakan Dion'un kapanış konuşmasını yaptığı toplantıda Türkiye'yi temsil eden Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal'ın, bölgedeki sığınmacı hareketleri ile Türkiye'nin Suriye politikasına ilişkin sunum yaptığı, PKK ve Suriye'deki uzantısı olan PYD hakkında da katılımcıları bilgilendirdiği öğrenildi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıya, Kanada'nın yanı sıra ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Danimarka, Hollanda, Norveç, İsveç ve Ürdün ile diğer bazı bölge ülkelerinin temsilcilerinin katıldığı tahmin ediliyor.

Haber Ara