Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kanada'da parlamentoda ırkçı tartışması

Kanadalı Sih parti lideri 'ırkçı' sözünü bir diğer parti üyesine karşı kullandığı için parlamentodan kovuldu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-19 16:16:49

Kanada'da parlamentoda ırkçı tartışması

 

Kanadalı politikacı Jagmeet Singh bir diğer politikacıya ırkçı demesi nedeniyle parlamentodan dışarı çıkarıldı. Sol eğilimli Yeni Demokratik Parti'nin lideri Singh, diğer politikacı Bloc Québécois partisi üyesi Alain Therrien'e söylediği söz yüzünden parlementoyu terk etmeye zorlandı.

Therrien Kanada Kraliyet Atlı Polisi'nin sistematik ırkçılık yaptığının tanınmasına dair bir soru önergesine itirazda bulunmuştu. Singh tarafından pasajlar halinde okunan soru önergesinde, kanunu uygulayan kolluk kuvvetinin bütçesinin gözden geçirilmesi ve şiddet kullanımıyla ilgili raporların duyurulmasını talep edildi. Buna gerekçe olarak son aylarda kraliyet polisinin elinde hayatını kaybeden yerli halktan insanlar gösterildi.

El hareketi yaptı

Singh hayır oyu aldığında şaşkınlığa uğrayarak arkasında yer alan muhalefet parti üyesi Therrien'in sesini duyarak ona baktı. "Benimle göz temasına girmesini istedim, elini silkeledi" diyen Singh, gazetecilere ayrılmak zorunda bırakılmadan önce öfkelendiğini söyledi. “Bir ırkçı, öyle olduğuna inanıyorum” diyen önerge sahibi, özür dilemeyeceğini beyan etti. Parlamento sözcüsü Anthony Rota ise Singh'in dışarı atılmasına karar verdi.

Federal politik bir partinin ilk ırk kökenli azınlık lideri olan Singh, kovulduktan sonra da özür dilemedi. "Bu tavırda uzun zamandır ne olduğunu tamamıyla gördüm. İnsanlar ırkçılığın çok önemli bir şey olmadığını düşünüyor. Sistematik ırkçılık ve yerli insanların öldürülmesi çok büyük bir şey değil, siyahileri şiddet unsuru olarak görürken öldürülmelerini de önemsemiyorlar, o anda ırkçılığın yüzünü gördüm” dedi.

Trudeau'dan Singh'e destek

CBC'nin dünkü haberinde Bloc Quebecois Partisi lideri  Yves-Francois Blanchet ise kendi partisinin hareketini savundu. Therrien'in  Singh'e bir el silkeleme hareketi yaptığını reddetti. Blanchet öte yandan Singh'in partisinden özür dilemesi gerektiğini ve dilemezse Rota'nın kendisine ağır bir ceza vermesi gerekriğini salık verdi. Therrien hakkında “O ırkçı değil, herkesi sever” dedi.  

 Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise Singh'i destekledi. Singh'in açıklamalarının bir ülke olarak yola devam edilecekse dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: NPR

 

 

Haber Ara