Dolar

32,5297

Euro

34,9041

Altın

2.437,57

Bist

9.716,77

Kanada 800 Yezidiyi daha kabul ediyor

Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Hussen, şu ana kadar Irak'tan getirilen 400 Yezidi'ye ek olarak yıl sonuna kadar 800 kişinin daha kabul edileceğini açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-22 11:42:20

Kanada 800 Yezidiyi daha kabul ediyor

Ahmed Hussen,  Hussen, başkent Ottawa'da parlamentoda düzenlediği basın  toplantısında, şu ana kadar 400 Yezidinin Kanada'ya getirildiğini hatırlattı.

Yıl sonuna kadar 800 kişinin daha Kanada devletinin sponsorluğunda  ülkeye nakledileceğini belirten Hussen, Yezidilerin getirilmesiyle ilgili olarak  Irak hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) onaylarının alındığını  söyledi.

Kanada'ya getirilen Yezidilerin çoğunun diğer mültecilerden daha fazla  ihtiyaçları olduğunu dile getiren Hussen, "Birçoğu hem fiziksel hem de duygusal  olarak hayal bile edilemez travmalar yaşadı. Çoğunun fiziksel, psikolojik ve  sosyal olarak travma danışmanlığına ihtiyaçları olacak." dedi.

Bakan Hussen, hükümet olarak Yezidilerin ihtiyaçlarının karşılanması  için bölgesel ve yerel yönetimlerle çalışacaklarını anlattı.

Parlamentoda geçen yıl ekim ayında oy birliğiyle alınan kararın sadece  Yezidi kadınlar ve kız çocuklarına sığınma imkanı verdiğini anımsatan Hussen,  buna rağmen bin 200 mülteci sayısına erkek aile üyelerinin de dahil edildiğini  ifade etti.

IŞİD'in Irak'ta Yezidilerin yaşadığı bölgede "soykırım"  için kasıtlı olarak genç erkekleri hedef aldığını vurgulayan Hussen, "Bu nedenle  program, DEAŞ'tan kurtulan tüm Yezidi çocuklarının yeniden yerleştirilmesini de  kapsıyor." diye konuştu.

Ahmed Hussen, bin 200 Yezidi ile ilgili operasyon için 28 milyon dolar  harcanmasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLMİŞTİ

Kanada Federal Parlamentosu, geçen sene ekim ayında ana muhalefet  Muhafazakar Parti milletvekillerinin verdiği bir önergeyi oy birliği ile kabul  ederek, Irak'ta IŞİD tehdidi altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan,  bir bölümü de Türkiye ve Yunanistan'a sığınan Yezidilerin bazılarının 4 aylık  plan çerçevesinde Kanada'ya getirilmesini kabul etmişti.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, bu kararın ardından yaptığı  açıklamada, Kanada'nın Yezidilerle ilgili planına karşı olduklarını söylemişti.

IKBY Başbakanlık Ofisinin açıklamasında ise "Yezidiler, IKBY altında  yerli bir azınlıktır. Yönetimimiz, Yezidilerin toplu göçle yaşadıkları ortamdan  koparılmasına karşıdır. Yezidilerle ilgili yapılacak yardım ve verilecek  desteklerin, yönetimimiz aracılığıyla yapılması gerekir." ifadeleri  kullanılmıştı.

Haber Ara