Dolar

32,3068

Euro

35,0599

Altın

2.307,54

Bist

9.079,97

Kan basıncınızın tehlikeli derecede yüksek olduğuna dair uyarı işaretleri

Kan basıncı, kanın dolaşım sırasında arterlerin duvarlarına uyguladığı basınçtır. İkincisi, kalpten kanı vücudun çeşitli organlarına ve dokularına taşıdıkları için de önemli bir rol oynar.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-16 10:30:51

Kan basıncınızın tehlikeli derecede yüksek olduğuna dair uyarı işaretleri

Basınç veya kan basıncı, dolaşım sırasında arterlerdeki kan basıncını ifade eder. Farklı faktörlerden dolayı kan basıncı değişebilir, yükselebilir ve bu durumda hipertansiyon veya düşmeden (hipotansiyon) bahsediyoruz. Kan basıncındaki bu dalgalanmaların belirtileri nelerdir? Gıda yoluyla çare bulabilir miyiz veya önleyebilir miyiz? Bu soruların cevaplarını haberimizde bulacaksınız...

Kan basıncı, kanın dolaşım sırasında arterlerin duvarlarına uyguladığı basınçtır. İkincisi, kalpten kanı vücudun çeşitli organlarına ve dokularına taşıdıkları için de önemli bir rol oynar.

Kalbin her kasılması sırasında, rollerini düzgün bir şekilde yerine getirmeleri için esnek kalması gereken arterlere kan gönderilir.

Kan basıncını değerlendirmek için iki adım atılır:

• Kanı arterlere göndermek için kalbin kasılma anını belirten sistolik basınç (1. adım). Basınç daha sonra yükselir.
• Kalbin gevşediği gevşeme aşamasını belirten diyastolik basınç (2. adım). Bu nedenle basınç daha düşüktür.

120 / 80'in altına düştüğünde kan basıncı normaldir. 140 / 90'ı aştığında hipertansiyondan söz ederiz . Hipotansiyon, 100 veya 90 mmHg'lik bir sistolik basınç ile tanımlanır.

Hipertansiyon ve hipotansiyon belirtileri:

Hipertansiyon genellikle "sessiz katil" olarak adlandırılır çünkü genellikle belirgin semptomları yoktur. Bununla birlikte, bazı işaretler uyarı verebilir:

• Çarpıntı
• Kulaklarında çınlayan
• Görme bozuklukları
• Yorgunluk
• Burun kanaması

Hipotansiyonun semptomları da çok net değildir ve başka koşulların belirtileri ile kolayca karıştırılabilir. Ancak bazı belirtiler şunlardır:

• Mide bulantısı
• Baş dönmesi ve baş dönmesi
• Zayıflık
• Artan kalp atış hızı
• Bayılma

Hipertansiyon ve hipotansiyon, kontrol edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle yüksek tansiyon, arterleri kademeli olarak bozar ve felç, miyokard enfarktüsü, anjina pektoris ve böbrek yetmezliği riskini artırabilir.
Kan basıncınızı kontrol etmek, bu hastalıkları önlemek ve sağlığınızı korumak açısından önemlidir. Kan basıncını düzenlemek söz konusu olduğunda diyet önemlidir.

Hipertansiyon durumunda
yasaklanacak yiyecekler:

Şeker :

Saint Luc'daki Mid America Kalp Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, şeker, özellikle endüstriyel preparatlarda kullanılan mısır şurubu, hipertansiyonun başlangıcında rol oynuyor. Sonuçlara göre günde 74 gr tüketmek hipertansiyon riskini% 30 artırıyor.

Kötü yağlar:

Omega-3'lerin yanı sıra, ABD'deki bir araştırmaya göre, diğer tüm yağ asitleri kadınlarda yüksek hipertansiyon riskiyle bağlantılı. Hipertansiyon vakalarında alkol , sodyum ve kafein içeriği yüksek gıdalardan da kaçınılmalıdır.

Kan basıncını düşürmek için
seçilecek yiyecekler:

Omega-3'ler:

36 çalışmanın meta-analizine göre, balık yağı (mükemmel bir omega-3 kaynağı) tüketmek, diyastolik basıncı 1,6 mmHg ve sistolik basıncı 2,1 mmHg azaltabilir. Hipertansiyonu olan kişilerde azalma daha fazladır. Bu etki, omega-3'lerin kan basıncını kontrol eden hormon üzerindeki etkisiyle açıklanabilir. Bu yağ asitlerinden ne kadar fazla olursa o kadar az hormon üretilir.

Potasyum:

21 farklı ülkeden 1000 kişiden alınan verilere dayanan bir araştırmaya göre, potasyum alımını günde 4.7 g'a çıkarmak, sistolik basıncı 1.7 mmHg'den 3.2 mmHg'ye düşürebilir.

Çay :

Avustralya'da yapılan bir araştırmaya göre, özellikle siyah çay, kan basıncını 2 ila 3 puan düşürür.

Bitter çikolata:

Journal of the American Medical Association'da yayınlanan ve hipertansiyonu olan 56 ila 73 yaşları arasındaki yaklaşık 50 yetişkin üzerinde yürütülen bir araştırma, düzenli fakat orta düzeyde bitter çikolata tüketiminin basıncı 2 ila 3 puan azaltabileceğini gösterdi. Bu etki, antioksidan özelliklere sahip flavonoidler bakımından zengin olmasıyla açıklanabilir.
Magnezyum yönünden zengin besinler ve sarımsak da hipertansiyon durumunda tercih edilmesi gereken gıdalardır.

Diğer sağlıklı alışkanlıklar da aşağıdakiler dahil tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir:

• Düzenli fiziksel aktivite yapın
• Stresi yönetmeyi öğrenin
• Difüzyonda veya uygulamada uçucu yağları kullanın (örneğin lavanta)

Kaynak: santeplusmag

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara