Dolar

32,6001

Euro

34,8184

Altın

2.493,36

Bist

9.497,61

Kamu Başdenetçisi Malkoç '2023 Hedeflerinde Yeni Türkiye Vizyonu' konferansına katıldı

GİRESUN (İHA) â€' Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Giresun'da '2023 Hedeflerinde Yeni Türkiye Vizyonu' konulu konferansa katıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-17 18:27:18

Kamu Başdenetçisi Malkoç '2023 Hedeflerinde Yeni Türkiye Vizyonu' konferansına katıldı
GİRESUN (İHA) â€" Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Giresun'da "2023 Hedeflerinde Yeni Türkiye Vizyonu" konulu konferansa katıldı.

Giresun Üniversitesinin 11. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında Giresun'a gelen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "2023 Hedeflerinde Yeni Türkiye Vizyonu" konulu konferansa katıldı. Güre yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir konferans salonunda düzenlenen konferansta protokole ve öğrencilere hitaben konuşan Malkoç, "Bugün 17 Mart üniversitenin kuruluş yıl dönümü yarın da 18 Mart Çanakkale zaferimizin yıl dönümü. Çanakkale zaferi deyip bir çırpıda geçmemek gerekiyor. Gerçi Allah rahmet eylesin İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy, öyle bir destanlaştırmış ki onu en azından bu akşam ve yarın Çanakkale'deki şehitlerimize bu vatanın birliği bütünlüğü için şehit olan askerimize polisimize dua edip kuran okurken Çanakkale şiirini de bir okuyalım, bir hafızamızı tazeleyelim, çünkü geçmişi bilmeyenler geleceği inşa edemezler. Bu vatan için şehit olanların kıymetini bilmeyenler geleceği kavrayamazlar. Ben bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

"Yüze yakın ülke nüfusu kadar Türkiye'de mülteci var"

Türkiye'de 4 milyon mülteci olduğunu bunun 3 milyonunun Suriyelilerin oluşturduğunu belirten Malkoç, "Bu rakamları telaffuz etmek kolay, bu 3 milyon dediğimiz rakam dünyadaki yüze yakın ülkenin nüfusu kadar. Sahil güvenlik komutanlığı ege denizi sularından 185 bin insanı denizden boğulmaktan kurtardı, başka ülkelerin güvenlik güçleri botlara şiş batırıyor ki botları batsın ölsünler diye. Yine Türkiye'de şu anda 500 bin Suriyeli çocuğa milli eğitim bakanlığımız eğitim veriyor okullarda. Niye yapıyoruz bunu biz de Avrupalılar gibi kapıları kapatamaz mıydık? Onlar savaştan kaçıyorlar onların anneleri babaları ölmüş onlar yetim masum çocuklar, biz bu anlamda Allah'a çok şükür Türk milleti olarak insanlığın onurunu temsil ediyoruz, haysiyetini koruyoruz. Böyle bir millete mensup olmaktan da gururluyuz mutluyuz" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da popülizmin ve ırkçılığın yükseldiğini vurgulayan Malkoç, " Şu anda Avrupa'da seçimler var popülizm yükseldi, ırkçılık yaygınlaştı yabancı düşmanlığı arttı ve İslam karşıtlığı zirvede ama bu Avrupa'nın kendi kültürünün batı medeniyetinin ürünüdür, Avrupa medeniyeti üç sac ayak üzerinde yükselir, birisi yunanın putperest anlayışı, ikincisi romanın devlet anlayışı üçüncüsü de Hristiyanlık. Roma'nın devlet anlayışında Romalılar ve diğerleri vardı şimdi Avrupalılar ve diğerleri, onların insan hakları diplomasi hukuk dediği şeyi en son Hollanda olayında yaşadık. Bir bayan bir bakan, uluslararası hukuka göre koruması olan bir bakan, ama bütün o değerlerini çok rahat ayaklar altına aldılar niçin, Romalılar ve diğerleri, Avrupalılar ve diğerleri, ama bizim medeniyetimizde biz şunu biliyoruz bize şunu öğrettiler insan eşrefi mahlukattır biz yaratılanı severiz yaratandan ötürü. Avrupa'da da vicdan sahibi ahlak sahibi insan haklarına değer verenler yok mu? Var ama bir avuç Nazi bozuntusu öyle sesleri çok çıkıyor ki bunları bile bastırdılar ama inşallah 21. yüzyılda yeni kurulacak medeniyetin bizim medeniyetimiz olacaktır. İlimle, halkla bütünleşen dünyanın ufkunu açan medeniyet olacak bundan tereddüdümüz yok. Dünyanın gidişatı da buna doğrudur. Bugünkü zorluklar bizi yıldırmasın" şeklinde konuştu.

"Amerika'yı 50 yıl sonra göreceğiz"

Amerika'nın kuruluşunun 230 yıl önce olduğunu ama Osmanlının yıkılışının bile 300 yılı bulduğunu ifade eden Malkoç, şunları kaydetti:

"Amerika birleşik devletleri dünyada en etkili güç ekonomik, siyasi, sosyal ve askeri olarak. Amerika Birleşik Devletleri kurulalı ne kadar oldu? 230 yıl, bizim Osmanlı Devletinin sadece gerileme ve çökmesi 300 yıl sürmüştü. Göreceğiz 50 yıl sonra Amerika'yı da yeni bir çıkmaza giriyor veya Avrupa fiyakasından yanına yaklaşılmıyor ama ırkçılık, faşizm, yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı zirveye varmış, insanın en temel değerlerini ayaklar altına alıyorlar. Avrupa Birliği zaten hiçbir değere çare olamadı, Bosna savaşını bitirebildi ne Kosova'yı halledebildi ne de 2008'deki krizi çözebildi. Biz Türk milleti olarak Avrupa ve Amerika'da böyle faşist dalgaların, insan haklarına aykırı gelişmelerin olacağını tahmin ediyorduk çünkü bunun bir benzerini 1929'daki krizden sonra dünya yaşadı, o büyük krizden sonra Amerika'daki olan olaylara, Avrupa'da olan olaylara. 1929'dan sonra Hitler çıktı, Mussolini çıktı veya onların türevleri çıktı. 2008'den sonraki krizden sonra da böyle bir şey bekleniyordu ama bu kadar çabuk olacağı veya böyle evrensen insan hakları beyannamesinden anlatılanlar Avrupa insan hakları sözleşmesinde yazılanların bu kadar çabuk deforme olacağını tahmin edemiyorduk."

Konuşmanın ardından Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'a teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti. Konferansa Giresun Valisi Hasan Karahan, AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve çok sayıda davetli katıldı.

Haber Ara